UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-11-26 18:23

Csodaszép ifisiker

Magabiztosan, 35-29-re legyőzte a magyar ifjúsági leány kézilabda-válogatott az akár három-négy évvel idősebb játékosok alkotta norvég junioregyüttest a Népfürdő utcában rendezett felkészülési meccsen.

reb Szerdán még csak az edzésük előtt, meccsnézőbe érkeztek a leány ifjúsági kézilabda-válogatott tagjai az Elektromos Sportcsarnokba, ahol az ifjabb Kiss Szilárd vezette juniorok 29-26-ra legyőzték Norvégiát, csütörtökön viszont már a nyáron, az U17-es Európa-bajnokságon bronzérmes társulat volt az északiak ellenfele. Noha a papírforma szerint a „norge” juniorok akár meg is ehették volna uzsonnára Hajdu János lányait, a valóságban ez abszolút nem így alakult. A rivális ekkor már két meccsel és több edzéssel a lábában lépett a pályára, így a friss magyar csapat a korkülönbség ellenére egyenrangú félnek bizonyult.
hornyak_bernadett_norge_cseh_peter
hornyak_bernadett_norge_cseh_peter
Olyannyira, hogy csupán egyszer, 2-1-re vezetett a Tore Johannessen irányította alakulat, egyébként végig a helyenként szellemes támadójátékkal előrukkoló magyarok jártak elöl. A nyári Eb-csapathoz képest új játékosokat is a keretbe hívott Hajdu János szövetségi edző: a „régiek”, Hornyák Bernadett, Lakatos Rita vagy Klujber Katrin hozták a formájukat, míg Pankotai Luca vagy Márton Gréta egészen szép megoldásokkal mutatkozott be. Két napja arról beszélt Gerháth Fanni, hogy kifejezetten jó edzőmeccset vívtak a norvégokkal, mert mindenkit vitt a fiatalos lendület, s most sem alakult másként. Hajdu fel is rótta egyszer, az emberhátrányban is a taccsra kerülő labdáért futó, kapus Hlogyik Petrának: „Tán csak nem megy a busza? Hova siet?” Mert tudjuk, ilyenkor sakkozni lehet és kell az idővel is. A lányok a félidőben 16-12-re vezettek, s bár a második játékrész elején visszajött a meccsbe Norvégia – akkor a hazaiak között többen is lehetőséget kaptak az addig kispadozók közül –, a magyar fölényhez kétség sem férhetett. A látható fáradtság ellenére tapadt a rivális, az ifjak viszont állták a sarat. Ahogy a meccs elején Hajdu a gyors, a hajrában már – előny birtokában – a hosszú labdajátékra biztatta tanítványait. A mester is résen volt, rövid, ám annál tempósabb sprinttel éppen 54:59-kor rakta le az időkérésre szolgáló zöld táblát, hogy az utolsó lehetőségét felhasználhassa az utolsó öt percben (ennyi idő alatt nem kérhet kétszer „szünetet”). Nem mintha különösebb szükség lett volna a tanácsadásra: egészen fölényes, 35-29-es győzelmet aratott az ifjúsági válogatott. „A bajnoki elfoglaltságok miatt a nyári kontinensviadal óta nem találkoztunk, de nagy örömömre ott folytattuk, ahol abbahagytuk – mondta Hajdu János szövetségi edző. – Bő a keret, és mindenkinek lehetőséget akarok adni, így több új játékost is meghívtam, akik nagyon ügyesen mutatkoztak be. Nem foglalkozom azzal, hogy a norvégok fáradtabbak lehettek, mi éltünk az eséllyel, a lányok végig példásan küzdöttek. Hasznos volt a mérkőzés, hiszen készülünk az ifjúsági világbajnokságra.”

NŐI FELKÉSZÜLÉSI UTÁNPÓTLÁS-MÉRKŐZÉS Magyarország U17–Norvégia U19 35-29 (16-12) Budapest, Népfürdő u., játékvezetők: Hantos, Rózsahegyi MAGYARORSZÁG: Márity, Hlogyik (kapusok), Dányi, Giricz 2, Háfra 3, Hornyák B. 8, Klujber 6, Kuczora 1, Kuti 1, Lakatos 2, Márton 6, Nagy L. 1, Pankotai 3, Sallai 2, Tóvizi. Edző: Hajdu János NORVÉGIA: Lerstad, Froeland, Rosenvold (kapusok), Abdulla 1, Berens, Bergset, Eklo 1, Hernes 7, Hjertner 6, Kallestad 3, Neraas 1, Nygaard 3, Pettersen 1, Solaas 4, Solstad, Vinje, Wolf 2. Szövetségi edző: Tore Johannessen Kiállítások: 8, ill. 8 perc Hétméteresek: 5/5, ill. 2/1