UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-11-26 17:27

Pillantás a jövőbe

Kimondottan közönségszórakoztató, noha igen küzdelmes mérkőzésen győzte le a Magyar Futball Akadémia 1-0-ra a Vasas Kubala Akadémia csapatát az U19-es bajnokság 15. fordulójának fővárosi rangadóján. Helyszíni riportunkból kiderül, miért érdemes látogatni a korosztályos bajnokikat.

Nagy-Pál Tamás A sci-fikben évtizedek óta fantáziálnak arról, hogyan lehetne megvalósítani a tudomány mai állása szerint még lehetetlennek tűnő időutazást. A Budapest Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway már megtalálta a módját, ugyanis amikor arról faggattuk, miért is tartja fontosnak, hogy ne csak az NB I-es csapat, hanem a korosztályos gárdák mérkőzéseit is élőben megnézze, csak annyit válaszolt: „Itt a jövőbe látok.”
MFAU19
MFAU19
És való igaz: a Magyar Futball Akadémia és a Vasas Kubala Akadémia két olyan klub utánpótlását adja, amely a felnőttcsapatát egyértelműen a műhely növendékeire építi, így az embernek tényleg az volt az érzése a pálya szélén, hogy a múlt – vagyis a már Puskás idejében is álló koszos gyárépületek – mellett a jövőbe is belepillanthat az U19-es fővárosi rangadón. Aki ilyen szemmel nézte a találkozót, pozitív érzésekkel térhetett haza, ugyanis kimondottan jó színvonalú mérkőzést látott. Nyoma sem volt a tabellán található öt helyezésnyi különbségnek – a kispestiek javára –, és a hiányzóknak sem, pedig a korosztályos válogatottak és a sérülések miatt a két alakulatból összesen majd' csapatnyi kezdőjátékost voltak kénytelen nélkülözni a vezetőedzők. „Fel sem merült emiatt a halasztás egyik félben sem. Sőt, ez remek alkalom, hogy a kispadosok vagy a fiatalabb tehetségek bizonyítsanak” – jelentette ki az angyalföldiek szakmai igazgatója, Tuboly Frigyes. Nem is tévedett. A játékosok csúsztak-másztak, látszott, hogy mindenki meg akarja mutatni, helye van a csapatban. Talán ennek volt köszönhető az igen szembetűnő tény, hogy a fiatalok a legdurvább belépők után is úgy pattantak fel a fetrengés helyett, mintha mi sem történt volna. „Dobd fel magad Kicsi, ha meglöknek, mert így nem fúj a bíró” – hangzott az  utasítás a nézőtérről, amit egyébként egyik oldalon sem voltak hajlandóak megfogadni. Kicsi, vagyis Erdélyi Botond egyébként a meccs egyik legjobbja volt, Banó-Szabó Bencével egyetemben, a mindent eldöntő gólt pedig Váczi Dániel személyében olyan játékos fejelte az első félidő hajrájában, aki alig-alig kapott lehetőséget eddig ebben a szezonban, és most is csak csereként szállt be. „Butaság, butaság” – kesergett Tuboly a gól után, amelyet felesleges szabálytalanság, illetve a befújt szabadrúgás előzött meg. Ettől függetlenül nem lehetett teljesen elégedetlen, ugyanis nagy harcra kényszerítették a hazaiakat, a 88. percben pedig csak a hazai kapus földöntúli bravúrja miatt maradt el az egyenlítés. A kispestiek trénere, Tóth Csaba is gratulált az ellenfélnek, akivel vérbeli fővárosi derbit vívtak szerinte. „Kontroll alatt tartottuk a mérkőzést, de nagyon szervezettem játszottak az angyalföldiek, ezért sem tudtunk több helyzetet értékesíteni.” Nem mellesleg a Honvéd ezzel az élre állt a tabellán – igaz, az eddigi éllovas MTK csak a hétvégén lép a pályára -, ami azért bír nagy jelentőséggel, mert a bajnok indulhat jövő ősszel az ifjúsági Bajnokok Ligájában. „Nyilván nagyon örülnénk a lehetőségnek, de nem az lebeg a szemem előtt. Az elsődleges feladatunk az, hogy játékosokat képezzünk, illetve pályafutásokat menedzseljünk” – mutatta be filozófiáját röviden a szakember.

U19-ES BAJNOKSÁG 15. forduló Budapest Honvéd-MFA–Vasas Kubala Akadémia 1-0 (1-0) Bozsik Stadion, műfüves pálya Gól: Váczi (43.)