UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-11-27 21:19

Pozsonyi párbajtőrparádé

Bányai Zsombor aranyérmet, Bakos Bálint és Esztergályos Patrik bronzot nyert a pozsonyi junior Világ Kupa-versenyen. A szlovák fővárosban hatalmas mezőnyben érték el a sikert a fiatalok.

Pusztai Viola Lassan elfogynak a jelzők, vagy tán túl korán elhasználtam azokat a férfi junior párbajtőrözők idei teljesítményére. Azt hiszem, ha valaki a pozsonyi Világ Kupa-verseny után rögzítené, hogy a tavaszi világ- és Európa-bajnokságon ugyanaz az eredmény születik, mint a szlovák fővárosban, azzal csupán azok a magyar vívók vitatkoznának, akik nem állhattak fel a dobogóra. Feltételezem, a nemzetközi versenyeken minden ország zászlajából legalább négyet biztosítani kell a rendezőknek, de az talán ritkán fordul elő, hogy abból az eredményhirdetésen mindegyiket fel kell vonni az árbocra.
Bányai Zsombor esélyeshez méltóan nyert Pozsonyban Forrás: FIE
Bányai Zsombor esélyeshez méltóan nyert Pozsonyban Forrás: FIE
Ez most sem történt meg, de három magyar zászlóra így is szükség volt: a csoportkörben is remeklő Bakos Bálint és Esztergályos Patrik mellett a gyengébben kezdő, de a főtáblán magabiztosan menetelő Bányai Zsombor jutott be a négybe a tizenkét fős küldöttségből. Ha bárkiben is felmerülne a gyanú, hogy kevés volt az induló, gyenge a mezőny, azt gyorsan eloszlatnám: 278-an kezdték meg reggel 9 órakor a versengést az elsőségért, és a junior-világranglista első húsz helyezettje közül csupán hárman nem léptek pástra Pozsonyban. A magyar férfi párbajtőr-utánpótlás erősségét jelzi: az egyáltalán nem meglepetés, hogy a junior Világ Kupa-versenyen valaki bejut a nyolcba, inkább az a kérdés, hogy az esélyesek közül éppen ki lesz az? Legutóbb, a turkui viadalon a nyolcban ugyancsak négyen szerepeltek, akkor Siklósi Gergő ezüstérmet szerzett. Nos, a Balaton Vívóklub versenyzője a múlt hétvégi, hazai válogatóverseny megnyerése után ezúttal csak a harminckettőig jutott. Akadt más, aki helyette vitézkedett, hiszen a már említett párbajtőrözők mellett az őt búcsúztató Fenyvesi Csaba a tizenkettedik helyen végzett, a negyeddöntőbe jutó, kadetkorú Andrásfit pedig a nyolcadikként rangsorolták. Az alsóházban nem a Bulibáró, hanem a 15-10 volt a sláger. Bakos a negyeddöntőben az olasz Alessio Preziosit múlta felül annyira, őt meg Bányai az elődöntőben, miután a junior-világranglista vezetője a nyolc között 15-11-re legyőzte az orosz Oleg Knyiszt. Mind eközben Esztergályos az elődöntőért vívott asszóban 15-8-ra nyert a szintén olasz Federico Vismara ellen, a német Braun azonban Andrásfi után újabb magyart pipálhatott ki a listáján: 15-12-es győzelme döntőt ért. Minden bizonnyal, ha lett volna neki olyan, akkor Bányai nevét is felírja. Kihúzni azonban Pozsonyban nem sikerült, Halla Péter tanítványa ugyanis esélyeshez méltóan 15-11-re nyert a döntőben, így a magyarok közül neki szólt a himnusz. Pozsonyban az Elán Sportcsarnokban szombaton is telt ház lesz: a junior férfi párbajtőrcsapatok mellett a férfi junior tőrözők is megkezdik az egyéni versengést. Előbbi viadalon a Bakos Bálint, Bányai Zsombor, Esztergályos Patrik, Siklósi Gergő alkotta négyes száll harcba az elsőségért, míg utóbbin tizenketten próbálnak szerencsét. A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

Bányai Zsombor az elmúlt hétvégén a nemzetközi szövetség Guangzhouban tartott konferenciáján járt. A Vasas tizennyolc éves párbajtőrözője Kínában vehette át a tavalyi szezon Világ Kupa-sorozatának megnyeréséért járó elismerést.