UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2015-12-05 15:44

Londoni évzárás

Gledura Benjámin idén utoljára a londoni FIDE Openen ül asztalhoz, a 16 éves sakkozó célja a nemzetközi nagymesteri cím megszerzése. Az első fordulóban kötelező győzelemmel nyitott.

L. G. Nagyszabású sakktornával zárják az évet Londonban, ahol a világ legjobb nagymesterei ülnek asztalhoz. A „Grand Chess Tour” elnevezésű, három versenyből álló sorozat utolsó tornájával párhuzamosan rendezik meg a FIDE Opent, amelyen a 16 éves Gledura Benjámin is rajthoz állt. A felnőttválogatott keretébe is meghívott sakkozó idei utolsó versenyén a nemzetközi nagymesteri címre hajt.
Gledura Benjámin
Gledura Benjámin
Nem lesz könnyű dolga a kilencfordulós versenyen, hiszen a FIDE Openre közel kétszázötvenen neveztek. Több nemzetközi nagymester is erősíti a mezőnyt, amelyben Benjámin – 2513-as Élő-pontszáma alapján – a tizenhetedik kiemeltként sakkozik. Első mérkőzésén könnyed győzelemmel nyitott a görög Szerdedakisz Atanaziosz ellen, igaz a 422 Élő-pontnyi hátrányban lévő rivális legyőzése kötelezőnek volt mondható.

Veretes névsor A világbajnok Magnus Carlsen, a világranglistán második helyet elfoglaló Veszelin Topalov, a hatodik Fabio Caruana, a hetedik Levon Aronian, a kilencedik Anis Giri, a tizenkettedik Maxime Vachier-Lagrave, a tizennegyedik Alekszander Griscsuk, az amerikai listavezető Hikaru Nakamura, az angolok legjobbjának számító Michael Adams és a korábbi világbajnok Visvantan Anand méri össze tudását a nagymestertornán.

A magyar sakkozó közvetlenül két és fél hétig készült a versenyre Gallyas Miklós, Pintér József és Papp Gyula segítéségével, közülük Gallyas Londonba is elkísérte. Kisebb gondot jelent, hogy Benjámin megfázással és torokfájással küszködik, annak ellenére egészen biztosan végigjátssza a tornát. A 16 éves egri fiú amellett, hogy a nyílt versenyen játszik, nézőként jelen lesz a nagymestertornán is, így testközelből figyelheti meg többek között a világelső Magnus Carlsen játékát is. Sokan már csak ezért elutaznának Londonba, Bejnáminnak azonban nagyobb tervei vannak. Például a nemzetközi nagymesteri cím megszerzése.