UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-01-02 16:26

Kalandozás Finnországban

Az ifjúsági Európa-bajnoki cím után 2015-ben „csak” bronzérmet szerzett Szuromi Hanga a kontinenstornán. Azt is váltóban, míg egyéniben tizedik helyezést ért el. Csalódott, de nem az eredmény, hanem a saját hibája miatt.

Nagy-Pál Tamás A nem kimondottan téli sportágakban a december az alapozás időszaka. Így van ez a tájfutásban is: december elején kezdték meg az edzéseket. Köztük a 15 éves Szuromi Hanga. A PVSK versenyzője másfél évvel ezelőtt aranyérmet nyert az ifjúsági Európa-bajnokságon, azóta azonban nem teljesen úgy alakult a pályafutása, ahogy szerette volna.
Szuromi Hanga
Szuromi Hanga
Pedig, az előjelek kimondottan jók voltak, hiszen tavaly nyáron lehetőséget kapott arra, hogy Finnországba költözzön. Az északi ország pedig köztudottan kiváló tájfutóterepnek számít. „Sajnos, azonban nagyon korán megsérültem – emlékezett vissza a versenyző. – Nem tudtam annyit edzeni, amennyit szerettem volna. Persze, nemcsak az volt a célom, szeretek utazni és világot látni. Indultam versenyeken is, akadt olyan juniorviadal, amelyen harmadik lettem a finn csapatommal.” Hanga azt figyelte meg, hogy az észak-európai országban sokkal összetettebbek az edzések, mint itthon, illetve az emberek jobban értékelik a sportágat. „Ezáltal az egyesületek sokkal jobb körülmények között dolgozhatnak. Rengeteg edzőtáborba és külföldi versenyre van lehetőség utazni. Ami nekem újdonság volt, hogy a versenyzők félévente új csapatmelegítőt kaptak. Ezen kívül ösztöndíjat is lehet nyerni, egyszer nekem is sikerült.” Tehát sérülés ide vagy oda, ha nem is az előre tervezett mértékben, de Hangának bőven volt fejlődési lehetősége Finnországban. „Már csak azért is, mert ott nem lombhullató erdő, hanem fenyő van többségben. A talaj mocsaras, köves, nagyon nehezen futható. Eleinte még csak sétálva tudtam megnézni a térképet, a végére már futás közben is ment anélkül, hogy pofára estem volna...” Ebből adódott a baj is: Hanga beverte a csípőcsontját, amely begyulladt. Súlyosbította a helyzetet, hogy a csontkovács szerint az egész gerincoszlopa félrecsúszott. Azóta helyre rakták, így idén is részt vehetett az ifjúsági Eb-n. A váltóval kiválóan szerepelt, hiszen bronzérmet szerzett, egyéniben azonban címvédőként tizedik lett a normál távon. „Elrontottam. Nagyon bántott. Nem is az eredmény, hanem hogy én voltam hülye. Nem vártam magamtól dobogós helyezést, de buta hibát követtem el. A váltó épp fordítva alakult: elrontották a nevezésemet, így nagyon feszülten vágtam a versenynek, úgyhogy büszke vagyok a harmadik helyre” – magyarázta. Hanga ugyanakkor az alapozás megkezdésével azt is elhatározta: jövőre jobb eredményeket fog elérni. Pedig az előjelek ezúttal nem a legjobbak. „Alighogy elkezdtük az edzéseket, ismét megfájdult a csípőm. De most már nem érdekel! Csak edzeni szeretnék. Most hosszabbakat futunk, januárban jön a résztávozás. Keserves volt 2015, ezért idén szeretnék jól szerepelni a bajnokságban, és eljutni ismét az ifjúsági Eb-re. De Finnországba is szívesen visszatérnék néhány versenyre, immáron egészségesen” – jelentette ki.