UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-01-03 16:45

Bravúr, fehéren-feketén

A tizenhat éves Gledura Benjámin nyerte meg a felnőtt országos rapidbajnokságot, nyolc nemzetközi nagymestert maga mögé utasítva.

Lakner Gábor A Magyar Sakkszövetség székházában telt ház előtt rendezték meg a rapid és villám országos bajnokságot. Előbbiben a 16 éves Gledura Benjámin remek játékkal maga mögé utasította a mezőnyt. A kilencfordulós bajnokságban tizenöt-tizenöt perc gondolkodási idő állt a sakkozók rendelkezésére, lépésenként további 5-5 másodperccel. Összesen hetvenen neveztek a megmérettetésre, köztük korábbi és jelenlegi válogatottak. Benjámin a londoni versenyt követően – amelyen betegséggel küzdve is a tizenötödik helyen végzett – kéthetes pihenőt iktatott be a menetrendbe, és különösebben nem is készült a rapidbajnokságra. Hogy a műfaj nem áll tőle távol, azt már Anatolij Karpov legyőzésével is bizonyította, a bajnoki cím azonban a sakkvilágot és őt magát is meglepte.
Gledura Rapid
Gledura Rapid
A versenynek hetedik kiemeltként vágott, hiszen nyolc nemzetközi nagymester is asztalhoz ült, közülük hatnak magasabb volt az Élő-pontszáma. Benjámin négyükkel találkozott, két győzelem mellett egy remi és egy vereség volt a mérlege – egyedül Balog Imre tudta felülmúlni az egész tornán. A bajnokság hajrája izgalmasan alakult. Bánusz Tamás a hetedik forduló után százszázalékos eredménnyel vezette a mezőnyt, de az utolsó két fordulóban Gledura Benjámin és Horváth Csaba elleni veresége miatt csak a második helyen végzett. Benjámin az utolsó fordulóban aratott, Medvegy Zoltán elleni sikernek köszönhetően 7,5 ponttal megnyerte a viadalt. A hét győzelem, az egy döntetlen és a mindössze egyetlen vereség az erős mezőnyben mindenképpen szép teljesítmény. Tizenhat évesen bravúr.

RAPID ORSZÁGOS BAJNOKSÁG 1. Gledura Benjámin 7,5 pont, 2. Bánusz Tamás 7, 3. Balog Imre 7, 4. Horváth Csaba 7, 5. Erdős Viktor 6,5, 6. Papp Gábor 6,5.