UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-01-10 16:56

Hely a tetőn

A sikeresen megvívott negyeddöntő után a négy között vereséget szenvedett a női válogatott a B csoportos junior-világbajnokságon. A bronzmérkőzésre azonban összeszedte magát a csapat, nyert és történelmi sikert ért el: eljutott a korosztály „nagybetűs” vb-jére.

Nagy-Pál Tamás Toronymagasan nyerte meg csoportját a női juniorválogatott a Finnországban zajló B csoportos világbajnokságon. Mindez mit sem ért volna azonban, ha a kieséses szakaszban legalább két meccsen nem győz a gárda. Éppen ennyi siker hiányzott ugyanis ahhoz, hogy a legrosszabb esetben is az A csoportos vb-részvételt érő harmadik helyen végezzen a tornán a társaság.
junior curling
junior curling
Történelemírás küszöbén voltak tehát a lányok, hiszen magyar juniorválogatott korábban még soha nem szerepelhetett a világ legjobb csapatai között. A negyeddöntőben az egyetlen vereséget számláló Kína volt az ellenfél, s bár egyértelműen honfitársaink számítottak esélyesebbeknek, volt mitől tartani, hiszen az ázsiai csapatokról jóformán semmit nem tudott a Palancsa Zoltán vezette szakmai stáb. Meglepetés azonban nem történt, a vegyespárosban kétszeres felnőttvilágbajnok Palancsa Dorottya vezette csapat a hétből öt endet hozva simán nyert 8-2-re. A sors furcsa fintoraként újabb ázsiai alakulat, Japán következett az elődöntőben. Bár jól kezdtek a lányok, fordított az ellenfél, ráadásul az ötödik endben kétpontos előnyre tett szert, s ezt már nem sikerült ledolgozniuk Palancsáéknak. Ez volt az első vereségük a tornán, de öröm az ürömben: bár a döntő elúszott, maradt lehetőség a javításra, hiszen a bronzmérkőzésen is ki lehetett vívni az elsődleges célt, vagyis a részvételi lehetőséget a „nagybetűs” vb-re.
Palancsa Dorottya
Palancsa Dorottya
Nos, a lányok bizonyították mentális erejüket, az észtek csak asszisztálni tudtak örömjátékukhoz. Az ötödik end volt a csúcs, melyet 4-0-ra nyert a magyar csapat, amely a mérkőzést összességében 9-2-re hozta, így beírta magát a sportág hazai történelemkönyvébe. „A csoportmeccseken még csak formálódott a játékunk, de már akkor is minden mérkőzésen mi irányítottunk – jelentett Palancsa Zoltán Finnországból. – A negyeddöntőben Kína együttese ellen parádés teljesítményt nyújtottak a lányok, minden összejött. A japánok ellen is csak apróbb hibák csúsztak be, de az elég volt ahhoz, hogy precízen játszó ellenfelünk felülmúljon bennünket. A bronzmeccsen új erőre kaptunk, és esélyt sem adtunk az észteknek. A lányok ötéves álma vált valóra azzal, hogy ott lehetünk az A csoportos vb-n.” Ráadásul a világbajnokság karnyújtásnyira van időben, hiszen márciusban rendezik Törökországban.

B CSOPORTOS JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, LOHJA (FINNORSZÁG) A magyar csapat mérkőzései. Negyeddöntő: –Kína 8-2. Elődöntő: –Japán 3-5. A harmadik helyért: –Észtország 9-2.