UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2016-01-10 11:20

Kézen jár, lovon szárnyal

Törékeny fiú a 14 éves Mészáros Krisztofer, mégis a lólengés legnagyobb ígéreteinek egyike. A győri tornász az idén már ifjúsági Európa-bajnokságon indulna. Akinek a heti tíz edzés sem elég, és otthon is gyakorol, annak valóra is válhatnak az álmai.

reb A kanapé és az televízió között a legtöbbször valamilyen asztalt találunk az átlagos nappaliban. A győrújbaráti Mészáros családban azonban a falra szerelt gyűrű is a berendezés részét képezi Az ok prózai: a 14 éves Mészáros Krisztofernek a heti tíz edzés sem elég, így otthonában a sportágban rendszeresített „gomba” és „ló” mellett a gyűrűn is rendre gyakorol.

meszaros_krisztofer01
meszaros_krisztofer01

A 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál egyik arca – és várhatóan sikerkovácsa – már egészen kiskorában is örökmozgónak számított. Édesapja, Sándor a Győri Atlétikai Club tornaszakosztályának vezetője felidézi: az óvodában például kézen járt a törékeny fiú. Így mások mellett az óvónők bíztatására vitték el tornázni.

„Az első edzésen tigrisbukfenccel kellett átugrani az egyméteres szivacshengert, amely magasabb volt, mint Krisztofer – mondja az apuka. – Neki mégis elsőre sikerült, és a többi szülő is megtapsolta. Az edzők már akkor láttak benne fantáziát.”

Mesterének, Szűcs Róbertnek is azonnal megragadta a figyelmét a fiú, aki hétévesen csupán négy-öt esztendősnek látszott. „Sokkal gyorsabban tanulta meg a mozgásokat, mint a társai, úgyhogy hamarosan az idősebbek között foglalkozhattam vele.”

A fiú annyira lelkesen akarta tanulni az új gyakorlatokat, hogy bizony többször is rá kellett szólni, ne gyakoroljon otthon, mert nem mindig szerencsés, ha egyedül tréningezik.

meszaros_krisztofer
meszaros_krisztofer

Az évek során folyamatosan az idősebbek között edzett és versenyzett, legutóbb, novemberben például a két-három évvel rutinosabbak mezőnyében szerepelt a libereci Olimpiai Reménységek Versenyén. Nagy fegyverténynek számít, hogy az összetett versenyben a 18. helyen zárt.

Az igazi terepe azonban a ló. Olyannyira, hogy sokan nem tartják túlzónak a párhuzamot az ötkarikás bajnok Berki Krisztiánnal sem.

„Ő a példaképem, mert gyönyörűen tornázik, és nekem is a ló a kedvenc szerem” – online casino mondja kedvesen a 14 éves Krisztofer, aki az idén – bár még fiatalabb a korosztálynál – megpróbálja kivívni a részvételt az ifjúsági Európa-bajnokságra is.

A célokért nemcsak a tornateremben és otthon tesz meg mindent: éppen egy éve váltott oktatási intézményt, mert a Győri Móra Ferenc Általános és Szakközépiskolában könnyebben össze tudja egyeztetni a tanulást az edzésekkel.

„Tudjuk mekkora teher a fiataloknak, hogy a sportban és az iskolában egyszerre kell jól teljesíteniük – mondja már az igazgató, Fekete Szabolcs. – Amennyire lehet, segítjük őket. Krisztofer magántanuló, de szerencsére jól veszi az akadályokat. Sok híres sportoló került ki a Mórából, például Borkai Zsolt is...”

A város polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke 1988-ban éppen lólengésben nyert olimpiai bajnoki címet. Noha az edző, Szűcs szerint fontos megvárni a serdülőkort – hiszen még a csontosodás sem fejeződött be – abban biztos, ha minden a jelenlegi ütemben halad, akkor hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt kiemelkedő tornász válhat a tanítványból.

Krisztofer azonban nem habozik. A „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre magától értetődő természetességgel vágja rá: olimpiai bajnok!

Győr, lólengés… Láttunk már ilyet, nem?