UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-01-11 18:26

Hohó, itt van Afrika!

Kanadában él, de néhány éve emailben jelezte a marokkóiaknak, hogy él, így 2012-ben ő képviselte az afrikai országot a téli ifjúsági olimpián. Ráadásul nemcsak az indulói létszámot növelte, hiszen ő győzött szuper G-ben. Ismerjük meg a húszéves Adam Lamhamedit!

Lillehammer2016.com/UP-info Alig egy hónap, és kezdődik Lillehammerben a második ifjúsági téli olimpia. A jeles eseményhez közeledve érdemes felidézni az első kiadás egyik legemlékezetesebb történetét, amely a marokkói  Adam Lamhamedihez kötődik. Nem kell kétségbe esnie annak, aki még nem hallott róla, bár a maga nemében történelmi tettet hajtott végre négy évvel ezelőtt az akkor 16 éves marokkói síző. Az innsbrucki ifjúsági téli olimpián szuper G-ben győzött, s jelezte: az afrikaiak is képesek jó eredményt elérni a téli sportágban. Már azzal felkeltette a figyelmet, hogy az ország egyetlen képviselőjeként indult a játékokon. „Hogyan indíthat síelőt Marokkó? Ki ez a fiú?" – záporoztak a kérdések. A válasz azért némileg érthetővé tette a nem mindennapi szituációt.
Alexander Hassenstein/Getty Images)
Alexander Hassenstein/Getty Images)
Lamhamedi marokkói apukától és kanadai anyukától született Québecben, s akárcsak a legtöbb helyi fiatal, ő is síléceken nőtt fel. „A szüleim már ötéves koromtól rendszeresen síelni vittek. Imádtam, és hamar versenyezni kezdtem. Nem voltam a legjobb, de elhatároztam, hogy mindenkinél többet edzek. Amikor tizenkét évesen felzárkóztam a legjobbakhoz a korosztályomban, tudtam, hogy eredményes lehetek, csak eleget kell gyakorolnom." Mindig is arra vágyott, hogy Marokkó színeit képviselje, így emailben tájékoztatta a létezéséről az afrikaiakat. „Még gyerekként levelet küldtem a marokkói olimpiai bizottságnak, s nem gondoltam volna, hogy valaha válaszolnak rá. Aztán öt évvel ezelőtt megérkezett a reakció, hogy bizony, ők is léteznek, s hogy lenne-e kedvem marokkói színekben indulni az ifjúsági téli olimpián. Bár addig kanadaiként versenyeztem, úgy éreztem, váltanom kell. A döntés nem Kanada ellen szólt, hiszen itt élek, de tetszett, hogy olyan országot képviselhetek, amely nem kötődik a téli sportokhoz. Különlegesnek éreztem a lehetőséget, és persze büszke voltam a gyökereimre." Évente egyébként egyszer-kétszer utazik afrikai hazájába, imádja az ottani embereket, a kultúrát, az ételeket. Hozzátette, ráadásul Marokkóban szintén lehet síelni, hegyek is vannak. Amolyan nagykövetként tekintett magára, hogy megmutassa, nemcsak Ausztria vagy Svájc lehet a sportág otthona. S nem állt meg enyinél, aranyérmet nyert a korosztályos játékokon, méghozzá szuper G-ben. Produkciója fényét emelte, hogy korábban egyetlen afrikai versenyző sem diadalmaskodott téli olimpián. „Még a marokkói király is vendégül látott a győzelmet követően. Különleges megtiszteltetésnek éreztem, ennél nagyobb dolog még sosem történt velem. Az innsbrucki viadal megváltoztatta az életemet, rengeteg barátot szereztem." Mivel két évvel később, a szocsi téli (felnőtt) játékokon is indult – s azon már kétszemélyes csapatot alkotott a szintén síző Kenza Tazival –,  természetesen az a célja, hogy a következő olimpián is részt vehessen, Csakhogy figyelnie kell a riválisokra, mert egyik öccse, Sammy is egyre jobb a léceken, és persze ő is marokkói színekben indulna... Cikkünk forrását a február 12-én kezdődő lillehammeri téli ifjúsági olimpiai honlapján találja