UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2016-01-16 19:51

Két érem Bázelből

Bányai Zsombor ezüst-, Esztergályos Patrik bronzérmet szerzett a bázeli junior párbajtőr Világ Kupa-versenyen. A kadet kardozók európai körversenyének mödlingi állomásán Milassin Mór a nyolc között fejezte be a versenyt.

Pusztai Viola Három Világ Kupa-verseny, három döntő. Ez a magyar junior férfi párbajtőrözők mérlege eddig a szezonban. A finnországi Turkuban Siklósi Gergely állhatott fel a dobogó második fokára, a pozsonyi eredmény pedig már-már megismételhetetlen: Bányai Zsombor nyert, Bakos Bálint és Esztergályos Patrik pedig harmadik lett.
Bányai Zsombor (baloldalt) ezüstérmet szerzett Bázelben Forrás: MVSZ
Bányai Zsombor (baloldalt) ezüstérmet szerzett Bázelben Forrás: MVSZ
Bár az előző két állomáshoz képest – egyaránt négy magyar szerepelt a nyolc között – Bázelben a 256 vívót felvonultató mezőnyben csupán ketten érték el a „kisdöntőt”, végül Bányai és Esztergályos is érmes lett. Pechjükre éppen egymás ellen vívtak az elődöntőben, amely egészen az utolsó harmadig utóbbinak állt. A junior-világranglistát vezető Bányai azonban még azelőtt utolérte a tataiak ifjúsági olimpiai bajnok versenyzőjét, mielőtt késő lett volna, és szó szerint állva hagyta: Esztergályos 12-11-re még vezetett, de végül 15-12-re kikapott, így Pozsony után ismét bronzérmet szerzett. A Vasas kitűnőségének útja a döntőig egyébként kicsit sem volt egyszerű. A tizenhat között a világranglista kilencedik Siklósival vívott, a két magyar asszója 13-12-re végződött. A nyolc között a hazai páston versenyző svájci Alexis Bayard került az útjába, aki jelenleg a korosztály harmadik legjobb párbajtőrözőjének számít, de Bányai őt is – ugyancsak 13-12-re – legyőzte. Az elődöntőről már esett szó, ahhoz képest a világranglista negyedik helyén álló olasz Federico Vismara elleni finálé éppen fordítva alakult. A magyar fiú már három tussal is vezetett, amikor vetélytársa elkezdett felzárkózni, majd 12-12 után átvette a vezetést, s végül ő vitte be a győzelmet érő utolsó találatot, amivel 15-14-re nyert. A magyar fiatalok a hétvégén nemcsak Bázelben lépnek pástra. A kadet kardozók az európai körverseny mödlingi állomásán szerepelnek, ahol szombaton a fiúk versengtek az elsőségért. A legtovább a nagykanizsai Milassin Mór jutott, aki a nyolc között fejezte be a viadalt, míg szigetszentmiklósi Szlama Vilmos egy körrel korábban búcsúzott. Említést érdemel a tizenkilenc éves Dósa Dániel eredménye is, aki a felnőtt férfi tőrözők párizsi VK-versenyén egyedüli magyarként jutott a 64 közé. Vasárnap Bázelben a férfi junior párbajtőrözők csapatversenyét rendezik, Mödlingben a leány kardozók mutathatják meg, mit tudnak. A részletes eredmények ITT  és ITT megtekinthetők.