UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-01-22 14:06

Ezüstérem Nîmes-ből

A 17 éves Orosz Viktor a második helyig menetelt a junior-csigásteremíjászok között a nîmes-i Világ Kupa-viadalon. Februárban idehaza felnőtt országos bajnokságon indul, de már a márciusi ankarai vébére készül.

UP-info Orosz Viktort igazán nem kell bemutatni az íjászok világában, nem kellett Nîmes-ben sem. A Letizia SC 17 éves íjásza világbajnoki sikereket, Világ Kupa-viadalokon aratott győzelmeket mutathat fel, s nyert már a francia nagyvárosban is. Ezúttal a győzelem elmaradt, ezüstérem került a méretes vitrinbe. Kezdjük azonban az elején.
orosz_viktor_nimes2016
orosz_viktor_nimes2016
A múlt héten négy magyar íjász – közte két fiatal – utazott Franciaországba, s közülük Orosz jutott a legtovább. A VK-viadalon minden eddiginél nagyobb mezőny, negyven ország 1090 indulója gyűlt össze.A debreceni tinédzser a junior csigások között természetesen bekerült az egyéni kieséses fordulókba: a hatvan lövéses rangsorolóból a harmadik helyen lépett tovább, 590 körrel. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja kezdésnek 146-142-re győzte le a brit Samuel Jeramot, majd a 16 között a török Barış Tandoğan ellen 147-146-tal bizonyult jobbnak. Az elődöntőért az ismerős szlovén riválist, Stas Madicot kellett felülmúlni. Ez sikerült is (147-145), így következett az amerikai Kolby Hanley. A két íjász izgalmas csatát vívott, a rangsorolóban másodikként záró ellenfél 148-148-as döntetlenre késztette Viktort, aki a szétlövésben azonban nem hibázott, és tökéletes tízessel érte el az aranydöntőt. A finálé előtt kisebb technikai gondokkal küzdött – például elhagyta az oldógépét, s az olasz csapattól kölcsönkapott eszközzel lőtt –, így a dél-koreai Szung Ho-hong 146-145-re legyőzte. Orosz legközelebb februárban, a hazai felnőtt országos bajnokságon versenyez, majd március 2-tól már az ankarai teremíjász vb-re készül, amelyen a cél a 2014-es elsőség megvédése a juniorok között. A magyarok közül a 20 éves Banda Árpád hatodik lett a felnőttek között az olimpiai kategóriában.