UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-01-25 19:26

Gibraltáron a normáért

A 16 éves Gledura Benjámin a hagyományos gibraltári sakkfesztiválon száll harcba a harmadik nemzetközi nagymesteri normájáért. A közel kétszázötven fős mezőny erejét tükrözi, hogy az indiai Anand csupán harmadik kiemeltként ülhet asztalhoz.

Lakner Gábor Kedden kezdődik a hagyományos gibraltári sakkfesztivál, amelynek mestertornáján rendkívül rangos mezőny gyűlik össze: 248 nevezés érkezett, a színvonalról pedig mindent elmond, hogy az indiai nagymester, a korábbi világbajnok Visuvanatan Anand mindössze harmadik kiemeltként ülhet asztalhoz. Az első tíz kiemelt legalább 2700-as Élő-pontszámmal rendelkezik, és csak a 35. kiemelt neve mellett találhatunk elsőként 2600 pont alatti értéket.
Gledura
Gledura
A legerősebb versenyzők közé tartozik a 19 éves Rapport Richárd, aki 2721-es Élő-pontszámmal, kilencedik kiemeltként vág a tízfordulós, svájci rendszerű viadalnak. A bombaerős mezőnyben a 16 éves Gledura Benjámin is ott lesz, és nem kisebb céllal vág neki a versenynek, mint hogy begyűjtse harmadik nemzetközi nagymesteri normáját. Benji 2515 ponttal az 58. kiemelt, ami szintén jelzi a verseny rangját, hiszen más rendezvényeken annál jóval előbbre szokták sorolni. A decemberi londoni viadal nem sikerült a legjobban az egri sakkozónak, betegséggel küzdve gyakorlatilag már a harmadik forduló után elszállt a reménye a kiugró szereplésre. Ugyan a folytatásban folyamatosan lépegetett előre, és végül a legjobb ifjúsági versenyző címet begyűjtve a tizenötödik helyen zárt, annál jobb eredményt várt magától. Remélhetőleg Gibraltáron jobban kijön a lépés, és az áhított norma hajszolása nem csap át görcsösségbe. Az év utolsó napjaiban – különösebb felkészülés nélkül – megszerzett országos felnőtt rapidbajnoki címe mindenesetre arra utal, hogy gyorsan túltette magát a londoni versenyen. Persze, tizenhat évesen még nem késett le a nemzetközi nagymesteri cím megszerzéséről, de nyilván megkönnyebbülne, ha végre lekerülne a válláról a teher. A gibraltári verseny után Benji újabb nagy utazásra indul, két hétig az Egyesült Államokban készül, a háromszoros sakk Oscar-díjas Polgár Zsuzsa vendégszeretetét élvezve. Versenyen nem vesz részt, de nem kétséges, hogy hasznos tapasztalatokkal tér haza.