UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-01-27 09:41

Páston és padban

Esztergályos Patrik Pozsonyban és Bázelben is a dobogó harmadik fokára állhatott fel a junior párbajtőrözők Világ Kupa-versenyén. A MOL Új Európa Alapítvány támogatottja a kiegyensúlyozott teljesítményének az okát a kemény munkában látja.

Pusztai Viola Esztergályos Patrik 2014-ben sikert sikerre halmozott. A tatai párbajtőröző az után, hogy kadet-világbajnok lett, a nandzsingi ifjúsági olimpián sem talált legyőzőre. A diadaloktól hangos szezon után csendesebb évad következett, a korosztályváltást követően ugyanis a juniorok között egyéniben csupán a taskenti vb-n ért el említésre méltó eredményt, ott hetedikként végzett. Új idény, új remények - és remek eredmények. Az első, turkui junior VK-viadalon még csak a hatodik helyet szerezte meg, s azért „még csak”, mert aztán Pozsonyban és Bázelben is felállhatott a dobogó harmadik fokára. „Fejben rengeteget fejlődtem, ami abban is segített, hogy elhiggyem, nyerhetek – mondja a tatai vívó. – Persze, nagyon sokat dolgoztunk az edzőimmel, Partali Csabával és Plásztán Attilával, s meg is lett az eredménye. A finnországi viadal után Pozsonyban a négy közé kerülést tűztük ki célul. Amikor aztán bejutottam az elődöntőbe, talán kicsit ráültem az eredményre, de miután nagyon nehéz ágon jutottam el odáig, elégedett vagyok a harmadik hellyel.”
Pozsonyi öröm. A két mester, Plásztán Attila és Partali Csaba között a főszereplő, Esztergályos Patrik
Pozsonyi öröm. A két mester, Plásztán Attila és Partali Csaba között a főszereplő, Esztergályos Patrik
A rendkívül erős magyar mezőny miatt azonban pillanatig sem nyugodhat meg, hiszen ha becsúszik egy-egy rosszabb eredmény, a világversenyeken való részvételért folytatott harcban a vetélytársak máris a nyakát szorongatják. Bázelben mégsem nyomta agyon a teher, sőt, végig nyugodtan és kiegyensúlyozottan vívott. Az elődöntőben két-három tussal is vezetett a junior-világranglistát vezető Bányai Zsombor ellen, aki azonban megfordította az asszót, s 15–12-re nyert ellene. Így Patrik ismét bronzérmes lett. „Az utolsó szünet után Zsombi észrevette, hogy elfáradtam mentálisan – idézi fel az asszót. – Ezért nem támadott, kivárta, amíg csinálok valami butaságot, és belelépek a csapdájába. Jól taktikázott, ezúton is gratulálok neki.” Ugyanakkor az egyéni verseny mellett csapatban is volt oka az örömre: mindkétszer ezüstéremmel zárt Bakos Bálint, Bányai Zsombor és Siklósi Gergely társaként. Azért hozzáteszi, Pozsonyba és Bázelbe is az aranyért mentek. „Szlovákiában egyéniben hárman is dobogós helyen végeztünk, így a csapatversenyre kiütközött rajtunk a fáradtság – emlékezik. − Gergő végig a vállán vitte a csapatot, de az ukránok elleni döntőben egyedül ő már nem volt elég, szoros meccsen kikaptunk. Svájcban nagyon akartuk az aranyat, de az olaszok egy tussal jobbnak bizonyultak. De nem a VK-versenyeken kell őket legyőznünk, hanem majd a világ- és az Európa-bajnokságon.” Csapatban tehát az elsőség az egyértelmű cél, míg az OMS Tata Iron Trade Vívó Sport Egyesület párbajtőrözője egyéniben mindkét világversenyen dobogóra szeretne állni. Bár az idén érettségizik, a felkészülését nem hátráltatja a tanulás, mint mondja, az iskolájában nagyon sokat segítenek neki abban, hogy össze tudja hangolni a két feladatot. Az érettségitől sem fél, úgy érzi, a tanárai remekül felkészítették, a többi már csak rajta múlik. Mint ahogyan azt is magának, illetve a remek eredményeinek köszönheti, hogy elnyerte a MOL Új Európa Alapítvány támogatását. „Nagyon köszönöm a segítséget, tökéletesen megalapozta az évemet. Az összegből ugyanis a vívásban fontos eszközöket vásároltam, amelyek jól szolgálják a felkészülést és a versenyzésemet.”