UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-01-29 13:12

Viharos remi

Gledura Benjámin három forduló után veretlenül áll a gibraltári sakkfesztiválon, az Almási Zoltán ellen elért remije alaposan megtépázta a nála huszonhárom évvel idősebb vetélytárs idegeit.

Lakner Gábor Gledura Benjámin jól kezdett a hagyományos gibraltári sakkfesztivál mestertornáján, három mérkőzés után két győzelemmel és egy döntetlennel áll. Az első körben a nigériai Charles Campbell, majd a második fordulóban az amerikai Matthew Hermann legyőzése is kötelező feladatot jelentett a kiemelés alapján, a 16 éves egri versenyző pedig gond nélkül meg is oldotta.
Gledura Gibraltár
Gledura Gibraltár
A harmadik fordulóban Benji a sorsolás szeszélye folytán magyar ellenféllel került szembe: Almási Zoltán nemzetközi nagymester ellen ült asztalhoz. A világossal játszó fiatal versenyző spanyol megnyitás után gyalogáldozattal meggyengítette ellenfele gyalogszerkezetét, a sorozatos cserék pedig előrevetítették a döntetlent. Valóban remivel ért véget a generációk csatája, a lépések alapján Benjinek nem is volt más célja a mérkőzéssel. Almási Zoltán Facebook-oldalán alaposan ki is fakadt a találkozó után, mondván, többet várt a legnagyobb magyar reménységtől: „Nyolc percet néztem az első lépést, hogy mit is lépjek, de rosszul döntöttem, nagyon rosszul. Nem elég hogy a leggusztustalanabb varit rakta ki, de még utána is ezzel az f4-e5 manőverrel minden lehetséges játékot kiölt az állásból. Én ebben a korban kicsit másképp álltam a dolgokhoz, akárki ült szemben!” Almásinak nyilván kudarc a döntetlen a nála negyvenegy hellyel hátrébb rangsorolt Gledura ellen, a másik oldalról nézve viszont teljesen érthető volt a döntetlent megcélzó taktika. A biztonsági játékkal elért remi ugyanis értékes fél pontot jelent a 23 évvel idősebb és 169 Élő-ponttal többel rendelkező nemzetközi nagymester ellen, míg a bátor játékkal elszenvedett esetleges vereség semmit nem ér a vállveregetésen kívül. Márpedig a sakkot eredményre játsszák, nem az ellenfél rokonszenvének kivívásáért. A következő fordulóban Benji ismét nemzetközi nagymesterrel néz farkasszemet, a sötét bábukat irányítva az addig szintén két és fél pontot gyűjtő spanyol David Antón Guijarróval csap össze. A húsz éves, 2639 Élő-ponttal rendelkező versenyző a 24. kiemelt, újabb kemény csata vár tehát az 56. helyre rangsorolt magyar fiúra.