UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2016-02-01 16:35

Debrecenben a Vasas helye

Folyamatosan javuló játékkal, mindössze egy vereséget elszenvedve jutott középdöntőbe a Vasas Akadémia az U16-os fiú EYBL-ben. A szombathelyi második fordulót a sokat fejlődő prágai csapat nyerte meg.

Lakner Gábor Mérkőzésről mérkőzésre javult a Vasas Akadémia játéka az U16-os fiú Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) B csoportjának Szombathelyen megrendezett második fordulójában, annak köszönhetően csoportelsőként jutott a debreceni középdöntőbe. Bosnyák Jácint együttese az első fordulóban mind a négy mérkőzését megnyerte, így esélyesnek számított a szombathelyi torna előtt. A szlovák SBK Junior Levice ellen azonban beragadt a meccs elején, de a védekezésváltásnak köszönhetően visszajött a mérkőzésbe, és fordítani tudott. A macedón KK Feniksz ellen éppen fordítva történt minden, a Vasas ellépett, és az ellenfél zárkózott, sőt, a magyar csapat a dudaszó pillanatában szerzett triplával mentette hosszabbításra a mérkőzést. A ráadásban aztán már a Vasas bizonyult jobbnak. Vasas kadetMindössze kétórányi szünet után jött a következő mérkőzés. A valamivel pihentebb USK Praha talán éppen a nagyobb szusszanása révén fordította a maga javára a kiegyenlített mérkőzést. A prágaiak rengeteget fejlődtek az első forduló óta, a szombathelyi tornát meg is nyerték, méghozzá hibátlan teljesítménnyel. A továbbjutás azonban addigra már eldőlt, a páholyban lévő szlovén BC Heliosz Suns és a Vasas zárásként a csoportelsőségért küzdött meg egymással. A piros-kékek addigi legjobb játékukkal a szlovéneket is legyőzték, így végül első helyen jutottak tovább a középdöntőbe, melyet március 3-6-án rendeznek Debrecenben. „Egyre erősödő és egyre magabiztosabb játékkal rukkoltunk elő. A fejlődéssel elégedett vagyok, az elején gyengélkedő védekezésünk feljavult. Annak köszönhetően mi irányítottuk a mérkőzéseket, és nem nekünk kellett az ellenfelekhez alkalmazkodni – mondja Bosnyák Jácint, a Vasas edzője. – Somogyi Ádám nagyot játszott, de nem egyemberes csapatunk van, így másoktól is vártam a jó teljesítményt, ami az utolsó mérkőzésen be is következett. Értékes csatákat vívtunk, sokat lehetett tanulni. A középdöntő még ennél is nehezebb lesz, de az eredménytől függetlenül ilyen hőfokú és tempójú mérkőzésekre van szükség.” És ha már a mester kiemelte Somogyi Ádámot, jegyezzük fel, hogy a lévaiak ellen U16-os szinten ritkán látható tripla-duplát ért el. Tizenhat pontot, tizenkét lepattanót és tíz gólpasszt jegyzett, ami bravúros teljesítmény. A három győzelemmel és egy vereséggel záró Vasas mellett három másik magyar együttes is pályára lépett. A Debreceni KA két-két sikert és kudarcot könyvelhetett el, a MAFC egyszer győzött, amellett háromszor kikapott, míg a házigazda Szombathelyi KA győzelem nélkül maradt.

U16-OS FIÚ EURÓPAI IFJÚSÁGI KOSÁRLABDA LIGA B csoport, 2. forduló, Szombathely 1. USK Praha (cseh) 8 pont, 2. BC Heliosz Suns (szlovén) 7, 3. Tapiolan Honka (finn) 7, 4. Vasas Akadémia 7, 5. Debreceni KA 6, 6. SBK Junior Levice (szlovák) 6, 7. MAFC 5, 8. KK Feniksz (macedón) 4, 9. Szombathelyi KA 4