UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-02-01 22:55

Matt a legendának

A tizenhat éves Gledura Benjámin a gibraltári sakkfesztivál hetedik fordulójában igazi bravúrt produkált: legyőzte az ötszörös világbajnok Visuvanatan Anandot. A torna harmadik kiemeltjének legyőzésére az egész sakkvilág felkapta a fejét.

Lakner Gábor Gledura Benjámin gibraltári szerepléséről legutóbb akkor írtunk, amikor döntetlent ért el az ország harmadik legjobb sakkozója, Almási Zoltán nagymester ellen. Az ellenfél – leginkább saját magát minősítő – reakcióját azóta elnyelte az internet jótékony homálya, így azzal nem is foglalkozunk többet. Annál inkább tesszük azt Benji további szerepésével, hiszen sorra hozta a döntetleneket a neves nemzetközi nagymesterek ellen. A spanyol David Anton Guijarróval szemben sötéttel tartotta a döntetlent, Jan-Krzysztof Duda ellen világossal azonban nyíltsisakos küzdelmet vállalt, és végül a lengyel örülhetett inkább a döntetlennek. A folytatásban újabb nehéz ellenfél várt rá: a 2700 Élő-pontos francia Laurent Fressinet. Gondosan kiépített védőállással értékes fél pontot szerzett, jutalmul a hetedik partiját az ötszörös világbajnok Visuvanatan Ananddal játszhatta. És még hogyan játszotta!
Gledura Anand
Gledura Anand
A világos bábukat vezetve mindössze negyvenhét lépésben mattot adott az indiai klasszisnak. Anandnak ez volt a második veresége a gibraltári tornán, de míg első alkalommal egyértelműen elnézte az állást, addig most szó sem volt hasonlóról. Benji egészen fantasztikus végjátékban szorította sarokba ellenfelét, és a nap egyik legrövidebb partijában múlta felül. Kétségkívül ez pályafutása legnagyobb sikere. Hogy érzékeltessük, mekkora bravúrt ért el a tizenhat éves magyar fiú, álljon itt néhány tény Visuvanatan Anandról. A 46 éves indiai legenda 1988 óta birtokolja azt a nemzetközi nagymesteri címet, amelynek elérésére Benji Gibraltárban hajt. Ötször nyerte meg a világbajnokságot, 2000-ben, 2007-ben, 2008-ban, 2010-ben és legutoljára 2012-ben ült a sakkvilág trónján. Vezette a FIDE-világranglistát is, a legmagasabb Élő-pontszáma 2817 volt. A verseny előtt 2784 Élő-ponttal rendelkezett, ami a harmadik kiemeltté tette. Benjit a korához képest nagyszerű 2515-ös Élő-pontszámával az 56. helyre rangsorolták… És mégis ő győzött. Saját magát is meglepte a sikerrel, amellyel feljött a 18. helyre – a 255 induló között. Továbbra is veretlen, már 20,6 Élő-pontot szorgoskodott össze, és öles léptekkel halad az áhított nemzetközi nagymesteri cím felé. A következő, nyolcadik fordulóban újabb indiai nagymester, Csanda Szandipan lesz az ellenfele. Világhírű honfitársa vereségét követően valószínűleg óvatosan választ taktikát a magyar versenyző ellen, akit az utolsó három fordulóban az addiginál nagyobb tisztelet vesz körül. Megérdemelten.