UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-02-01 12:07

Zrika és támogatás

Korosztályos játékosok edzőtáboroztak a női felnőttválogatottal Telkiben. Markó Edina szövetségi kapitány szerint megállták a helyüket. Az összhang remek volt az idősebbekkel: az egészséges zrika mellett a megfelelő támogatást is megkapták.

Nagy-Pál Tamás Nem kevesebb, mint tíz korosztályos játékos vett részt a felnőttválogatott kétnapos összetartásán Telkiben, vagyis a keret közel felét az U19-es és U17-es lányok alkották. Az edzőtábor most elsősorban felmérésekről szólt, de a korosztályos válogatottak esetében jóval többről: a felnőttközeg megismeréséről.
Markó Edina
Markó Edina
Markó Edina szövetségi kapitány számolt be a teljesítményükről: „Most már rendszeresen meghívjuk azokat, akikről úgy gondoljuk, érdemes tűzben tartani őket. Ezúttal a felméréseken kívül állóképességi és taktikai edzést tartottunk, fejlesztettük a törzserőt, és egymás között is játszottunk. A legfontosabb tapasztalat: a fiatalok abszolút méltóak arra, hogy meghívjuk őket. Ezt igazolták a felmérések is, de az edzéseken sem lógtak ki a sorból. Motiváltak voltak, vevők a munkára.” A teljes igazsághoz hozzátartozik: annyira nem volt nehéz helyzetük, mint azt az ember gondolná, ugyanis a felnőttjátékosok nagy része is inkább a húszas évei elején jár. A légiósok az ehhez hasonló, párnapos összetartásokra nem térnek haza. „Taktikailag van még lemaradásuk természetesen, de ez néha a felnőttekre is igaz.” Akikkel egyébként elég jó viszonyt ápolnak a legkisebbek is. „Kiegyensúlyozott köztük a kapcsolat. Természetesen kapnak a kicsik egészséges zrikákat, de közben nevelni is próbálják őket az idősebbek. A pályán pedig egyáltalán nem látszik, ki melyik korosztályba tartozik.” A korosztályos játékosok közül Magyarics Zoé, Kaján Zsanett vagy Kocsán Petra is kapott már szerepet felnőttmérkőzésen, Szabó Viktória pedig egyenesen alapemberré vált az elmúlt időszakban. Rájuk egyébként komoly feladat vár, hiszen az U17-es és az U19-es csapat is az Európa-bajnokság selejtezőjének elitkörében szerepel a tavasszal. „Nekem alapelvem, hogy csak azt viszem el a felnőttválogatott miatt az elitkörről, aki minden valószínűség szerint pályára is lép. Ha nem úgy látom, akkor szerepeljen csak az elitkörben. Egyeztettem ezzel kapcsolatban Schumi Dorottya és Turtóczki Sándor szövetségi edzővel is. Természetesen ebből a szempontból is jó, hogy ezek a lányok a felnőtt-táborokban még nagyobb ütemben fejlődnek.” Hogy megállják a helyüket, annak a bizonyítéka: fejlődött az elmúlt években a szakág utánpótlása. „Nemcsak létszámban, de minőségben is jobban állunk. Mindez annak köszönhető, hogy ezek a játékosok már azokba a korosztályokba tartoznak, amelyeknek a tagjai már kiskoruktól megkapták mind a válogatottban, mind a klubban a megfelelő képzést. Ezért kaphatnak lehetőséget, és ezért tudnak élni is vele.” Nem kell hozzá nagy jóstehetség: ha földöntúli bravúrt végrehajtva az U17-es vagy az U19-es csapat sikerrel venné az elitkört, vagyis eljutna a korosztályos Eb-re, újabb nagy lökést kapna a hazai utánpótlás. „Ahogy már maga az is, hogy mindkét csapat továbbjutott az ősszel. Tavaly ugyebár beugróként én irányítottam az U17-eseket az elitkörben. Az utolsó meccsen szereztünk pontot, nem véletlenül: az első két összecsapás ugyanis arra ment rá, hogy a lányok felvegyék a nemzetközi ritmust. Utána azonban már megfelelő teljesítményre voltak képesek. Minél több ilyen találkozón kell részt venniük. Akkor idővel reálisan álmodozhatunk az Eb-döntős részvételről.”

A korosztályos játékosok a felnőtt edzőtáborban: Barti Luca (Kóka-NFLA, U17, kapus), Nagypál Fatima (FTC, U19, védő), Viczai Katalin (FTC, U19, védő), Németh Hanna (Kóka NFLA, U19, védő), Rozmis Gabriella (Kóka NFLA, U19, védő), Kaján Zsanett (MTK Hungária FC, U19, középpályás), Magyarics Zoé (Viktória-Trend Optika FC, U19, középpályás), Gruber Brigitta (Kóka- NFLA, U19, középpályás), Szakonyi Emese (Viktória-Trend Optika FC, U19, középpályás), Kocsán Petra (Kóka-NFLA, U19, középpályás).