UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-02-06 20:12

Gibraltári álomjáték

A tizenhat éves Gledura Benjámin amellett, hogy veretlenül játszotta végig a gibraltári sakkfesztivált, és megszerezte második nemzetközi nagymesteri normáját, az ötszörös világbajnok Anand legyőzésével világraszóló bravúrt ért el.

Lakner Gábor Álomszerűen alakult a gibraltári sakkfesztivál Gledura Benjáminnak. A tizenhat éves versenyző veretlenül játszotta végig a tízfordulós viadalt, 6,5 pontot gyűjtve a 25. helyen zárt a 257 induló között. Teljesítményének köszönhetően megszerezte második nemzetközi nagymesteri normáját. A torna legnagyobb meglepetése is az ő nevéhez fűződik: a nyolcadik fordulóban legyőzte az ötszörös világbajnok Visuvanatan Anandot. A harminc évvel idősebb, 267 Élő-ponttal többel rendelkező indiai klasszis legyőzése hirtelen jött népszerűséget jelentett az egri sakkozónak. Bravúros győzelme bejárta a nemzetközi szaksajtót, és idehaza is az érdeklődés középpontjába került. Honlapunknak a hazatérését követően nyilatkozott:
Gledura Gibraltár új
Gledura Gibraltár új
„Előzetesen reménykedtem a nagymesteri norma megszerzésében, arra azonban nem gondoltam, hogy veretlenül játszom végig a tornát. Ahogy arra sem, hogy végig ilyen erős ellenfelekkel sakkozhatok, hiszen a harmadik fordulótól kezdve világklasszisok voltak az ellenfeleim. Szép sikernek tartom, hogy egyszer sem kaptam ki, ráadásul egyetlen szerencsés partim sem volt, megharcoltam ki a pontszerzéseket.” Természetesen a nagy visszhangot kiváltó, Anand elleni győzelemről is kérdeztük: „Galyas Mikivel másfél órát elemeztük Anand játékát délelőtt, és előzetesen úgy véltük, hogy a döntetlen sem lesz rossz. A megnyitás után fokozódott ez az érzés, aztán Anand rosszat húzott, amivel jó pozícióba kerültem, a következő rossz lépésével pedig győzelmi esélyem lett. Koncentráltan, precízen végig tudtam játszani a mérkőzést, így sikerült legyőzöm. Korrekt volt a parti után, de nyilvánvalóan nem volt jó kedve. Ha én kaptam volna ki egy 2300-as versenyzőtől, én sem maradtam volna hosszasan az asztalnál.”

Méltató szavak A Magyar Nemzet megkérdezte a korábbi négyszeres olimpiai ezüstérmes, nemzetközi nagymestert, Verőci Zsuzsát a fiatal magyar sikeréről. Szerinte Gledura Anand elleni győzelme a magyar sakktörténet legjobb öt eredménye közé sorolható. „Sok felejthetetlen partit tartunk számon, többek között Lékó Péter győzelmét Vlagyimir Kramnyik ellen. Benji sikere annak köszönhető, hogy tökéletesen felkészült, szorgalmas volt, észrevette a lehetőséget és élt vele az Anand elleni partiban. Az indiai klasszisnak egész egyszerűen nem volt veszélyérzete, talán nem vette elég komolyan Benjit.”

És aztán Benji elindult a világhír felé, hiszen minden, sakkal foglalkozó portál vezető híre volt a tizenhat éves egri fiatalember Anand elleni győzelme. „Rögtön a parti után interjút kellett adnom, és utána is rengetegen kerestek. Nem gondoltam volna, hogy ennyi gratulációt kapok, nagyon jól esett a sok visszajelzés. Maga a parti nem volt különleges, de a győzelem ténye komoly eredmény. Örültem az elismeréseknek, de másnap már igyekeztem kizárni a külső körülményeket, és csak a játékra koncentrálni. A következő fordulóban egyébként jobban izgultam, hogy nézett volna már ki, hogy megverem Anandot, aztán kikapok egy nála gyengébb versenyzőtől?” Benji jól bírta a nyomást, végül a második nemzetközi nagymesteri normájával és 24 Élő-ponttal tért haza Gibraltárról. Már csak egyetlen norma hiányzik az áhított nemzetközi nagymesteri címhez, amelyet a tervei szerint még idén begyűjt.

Kapitányi dicséret Polgár Judit, a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya közösségi oldalán gratulált Bejninek Anand legyőzése után. „Örülök, hogy Benji egyre több nemzetközi versenyen játszik, így egyre nagyobb tapasztalatot szerez erősebb játékosok ellen, amivel egyértelműen fejlődni fog és, amennyiben az Anand ellenihez hasonló partikat nyer, nagyban növeli az önbizalmát, motivációját, hogy még jobb legyen! Benjámin esetében fontosnak tartom kiemelni, hogy nagyon szeret sakkozni, és a szülei minden támogatást megadnak neki ahhoz, hogy minél sikeresebb legyen a pályafutása. Remélem, hamarosan a válogatott szűkebb keretében is számolhatok vele, és erősíteni fogja a csapatot.”

„Már a torna elején éreztem, hogy másként viszonyulnak hozzám az ellenfelek, jobban tisztelnek, mint korábban. Igyekeztek olyan megnyitást választani, amellyel leginkább a vereséget próbálták elkerülni. Miután legyőztem Anandot, ez csak fokozódott, de nyilván attól is függött, hogy nem kerültem szembe vérbeli támadójátékosokkal. Rapport Ricsi biztosan nekem esett volna, mert neki olyan a stílusa.” Almási Zoltán nagymester emlékezetes kirohanása mellett sem mehetünk el szó nélkül, amit azóta már törölt közösségi oldaláról. Remijük után keresetlen szavakkal illette Benjit.
Gledura Anand
Gledura Anand
„Rögtön a bejegyzés után szerettem volna megkeresni, de nem sikerült találkoznunk, és azóta sem volt alkalmunk megbeszélni az esetet. Nem értettem, mire gondol, hiszen ő sem akart annyira nyerni, nem kockáztatott, inkább a biztosra ment.” Egyelőre egymásnak adják a kilincset és a telefont a média munkatársai a Gledura családban, így néhány napig még biztosan Gibraltár lesz a téma. „Igazából már a helyszínen feldolgoztam Anand legyőzését, és a második normám megszerzését is. Örülök az érdeklődésnek, hiszen azt jelzi, hogy jól játszottam. Inkább keressenek sokan az eredmények miatt, mint hogy ne legyen miért foglalkozni velem. Egy-két napig még előtérben lesz a gibraltári verseny, aztán szépen el kell felejteni az egészet, és a következő feladatra koncentrálni.” A következő feladat az amerikai túra lesz, Benji ugyanis februárban két hétig Polgár Zsuzsa vendégszeretetét élvezi St. Louis-ban. Versenyen nem indul, de az edzőtábor részeként hatszor is asztalhoz ül indiai ellenféllel. Utána pedig következhet a felnőtt Európa-bajnokság Koszovóban.