UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-02-08 12:27

Apa, kezdődik!

Nyolc mérkőzéssel folytatódik az ifjúsági Bajnokok Ligája, összesen huszonnégy csapat van még versenyben, de a legjobb nyolc csak a következő körben lép pályára. Már a második játéknapon megdőlhet a nézőcsúcs, 60 ezer szurkolót várnak a Celtic–Valenciára.

Nagy-Pál Tamás Ahogy azt már az elmúlt két évben megszokhattuk, a felnőttsorozattal nagyjából egy időben kezdődik az ifjúsági Bajnokok Ligája tavaszi szezonja is. Ebben a kiírásban szoríthattunk először magyar csapatért: a Puskás Akadémia képviselte U19-es bajnokként hazánkat, hogy a ciprusi APOEL-t könnyedén kiverve meglepetésre Felcsúton a Celticet is 1-0-ra legyőzze a második körben. A visszavágón aztán nem borult a papírforma, a skótok 3-0-s győzelemmel jutottak tovább.
Arsenal-Anderlecht
Arsenal-Anderlecht
Történt mindez az úgynevezett bajnokágon, ugyanis az átalakított sorozatban már 64 csapat vesz részt. A már említett ágon 32 korosztályos bajnok, a „normálon” viszont a felnőtt BL-főtáblás klubok utánpótláscsapatai. A bajnokok elejétől kezdve egyenes kieséses rendszerben küzdöttek, így közülük csak nyolcan maradtak versenyben, és most a hagyományos ág nyolc csoportmásodikjával találkoznak. A csoportgyőztesek egy körrel később csatlakoznak. Nyolc mérkőzést rendeznek tehát február közepe táján, ugyanis ezúttal egyetlen találkozón kell kiharcolni a továbbjutást, nincs visszavágó. Komoly derbikre van kilátás, elég, ha csak azt említjük, hogy az Ajax a Sevillával, az előző kiírásban elődöntős Anderlecht az Arsenallal találkozik. A legnagyobb várakozás mégis a felcsútiakat kiejtő Celtic és a Valencia párharcát előzi meg. Méghozzá azért, mert skótok úgy döntöttek: a Celtic Parkban rendezik a mérkőzést, amely több, mint 60 ezer néző befogadására alkalmas. Az ország fanatikusait ismerve egyáltalán nem elképzelhetetlen a teltház sem. Ez természetesen korszakos rekord lenne az ifi BL két és fél éves történetében: a jelenlegi csúcsot az Anderlecht és a Porto tavalyi negyeddöntője tartja, a fent említett számhoz képest elenyésző (magyar felnőtt bajnokihoz képest kiemelkedő), 13 162 nézővel. A csúcs egyébként többszörösen is megdőlhet, ugyanis a nyolc párharc hét rendezője döntött úgy: a stadion nagypályáján rendezi meg a találkozót. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen a kupasorozatnak éppen az a célja, hogy a fiatalok belekóstolhassanak a BL légkörébe. „Még soha életemben nem játszottam a centerpályán. Egyelőre bele sem merek gondolni, hány szurkoló lesz kíváncsi ránk, és milyen érzés hallgatni a buzdításukat” – nyilatkozta a Celtic csapatkapitánya, Fiacra Kelleher. A már említett csapatokon kívül egyébként olyan nagyágyuk is pályára lépnek, mint a Real Madrid, az Atlético Madrid, az AS Roma. Ahhoz, hogy magyar szereplőért is szoríthassunk, a következő körig várni kell, akkor kapcsolódik be ugyanis a küzdelmekbe az eddig veretlen Barcelona. Tajti Mátyás három alkalommal összesen fél órát játszott az ősz folyamán, ami nagy szó, hiszen tette 17 évesen az U19-es kupasorozatban. A katalánokkal együtt ellenfélre vár még a francia PSG és Lyon, a holland PSV, a portugál Benfica, az angol Manchester City és Chelsea, valamint a horvát Dinamo Zagreb (figyelem, stadionépítési láz nélküli dél szomszédjaink az Arsenalt és a Bayern Münchent megelőzve lettek csoportelsők!), vagyis komoly derbikre van kilátás a tavasz folyamán. Az ínyencek pedig négy mérkőzést is megnézhetnek élőben, ugyanis az UEFA youtube-csatornája az Ajax–Sevilla, az Anderlecht–Arsenal, a Salzburg–Roma és a Celtic–Valencia találkozót is közvetíti.

IFJÚSÁGI BAJNOKOK LIGÁJA Play-off, 1. forduló Február 9. Ajax (holland)–Sevilla (spanyol) 16, Anderlecht (belga)–Arsenal (angol) 18, Middlesbrough (angol)–Dinamo Kijev (ukrán) 20 Február 10. Salzburg (osztrák)–AS Roma (olasz) 16, Příbram (cseh)–CSZKA Moszkva (orosz) 17, Midtjylland (dán)–Atlético Madrid (spanyol) 17, Celtic (skót)–Valencia (spanyol) 18, Elfsborg (svéd)–Real Madrid (spanyol), 18