UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-02-11 16:05

A bajnoki ág diadala

Nyolc mérkőzés rendeztek az ifjúsági Bajnokok Ligája első play-off körében. Öt párharcból is olyan csapat jutott tovább, amely a bajnoki ágról érkezett. Búcsúzott az Atlético Madrid, a Sevilla és az Arsenal is.

Nagy-Pál Tamás Bajnoki ág–normál ág 5-3. Ez az ifjúsági Bajnokok Ligája első play-off körének legfontosabb tanulsága. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy a nyolc, egymérkőzéses párharcból ötben is olyan csapat jutott tovább, amely hazája korosztályos bajnokaként, nem a felnőtt BL-ben főtáblás sztárcsapatok utánpótlásgárdájaként vehet részt a sorozatban. Az előző két kiírásban a bajnokok nem indulhattak, ez a kör azonban egyértelműen bizonyította: helyük van a sorozatban.
Valencia
Valencia
Csupán a bajnoki ágnak köszönheti a részvételét például a holland Ajax, amely könnyedén győzte le 3-1-re a spanyol Sevillát. Az amszterdamiak harmadik gólját Abdelhak Nouri szerezte, akiről azt gondolják, hogy benne az új Johan Cruyffra bukkantak. Az első csapat trénere, Frank de Boer is felfigyelt már a teljesítményére, januárban edzőmérkőzésen pályára is léphetett a legnagyobbak között. A szakértők úgy tartják: hiába jobblábas, ballal is kitűnően bánik a labdával. A legnagyobb erőssége, hogy jól olvassa a játékot, és zsebkendőnyi területen is csodákra képes a labdával. Már a Barcelona és a PSG is kinézte magának, aki nem Cruyffra, hanem Andrés Iniestára és Lionel Messire szeretne hasonlítani. A bajnoki ág léte nélkül az előző kiírásban elődöntős Anderlechtnek sem lett volna lehetősége arra, hogy újabb menetelésben kezdjen. Így azonban megtehette: Jorn Vancamp duplájával győzte le 2-0-ra az angol Arsenalt, pedig előzetesen sokan erre sem fogadtak volna. Mint ahogy arra sem, hogy az angol másodosztály éllovasának, a Middlesbrough-nak a korosztályos gárdája 5-0-lal küldi haza az ukrán Dinamo Kijev csapatát. Két korosztályos bajnoknak tizenegyespárbaj után sikerült meglepetést okoznia. A dán Midtjylland a forduló legnagyobb meccsén a rendes játékidőben úgy végzett 4-4-re, hogy a spanyol Atlético Madrid a 91. percben egyenlített. Mindkét csapat kétszer vezetett a meccsen, de a végén az északiak örülhettek. Valószínűleg arra is csak a legelvakultabbak számítottak, hogy a cseh Příbram a legjobb tizenhat csapat közé menetel, pedig 2-2-es rendes játékidő után győzte le a párbajban az orosz CSZKA Moszkvát.
Pribram
Pribram
A papírforma természetesen nem mindig borult, hiszen a spanyol Real Madrid a svéd Elfsborgot (3-1), míg az olasz AS Roma az osztrák Salzburgot (4-0) győzte le könnyedén. A spanyol Valencia azonban már alaposan megszenvedett a Puskás Akadémiát egy fordulóval ezelőtt búcsúztató skót Celtickel. A glasgow-i csapat talán meg is nyerte volna a meccset, ha valóban megtelik a 60 ezres Celtic Park, ahogy arra előzetesen számítottak, végül alig pár ezren látogattak el a mérkőzésre, így a 87. percben Ismael Martíneznek sikerült egyenlítenie (1-1), és a valenciaiak a tizenegyespárbajt is jobban bírták idegekkel. Hétfőn tartják a play-off második körének sorsolását a svájci Nyonban, ami gyakorlatilag a nyolcaddöntőnek felel meg, ugyanis csatlakozik a normál ág nyolc csoportelsője, a Tajti Mátyást is foglalkoztató spanyol Barcelona, a francia PSG és Lyon, a holland PSV, a portugál Benfica, az angol Manchester City és Chelsea, valamint a horvát Dinamo Zagreb.

IFJÚSÁGI BAJNOKOK LIGÁJA Play-off, 1. forduló Anderlecht (belga)–Arsenal 2-0 (angol), Middlesbrough (angol)–Dinamo Kijev (ukrán) 5-0, Celtic (skót)–Valencia (spanyol) 1-1 – a tizenegyesekben 3-4, Elfsborg (svéd)–Real Madrid 1-3 (spanyol), Midtjylland (dán)–Atlético Madrid (spanyol) 4-4 – a tizenegyesekben 5-4, Příbram (cseh)–CSZKA Moszkva (orosz) 2-2 – a tizenegyesekben 5-4, Salzburg (osztrák)–AS Roma 0-4 (olasz), Ajax (holland)–Sevilla (spanyol) 3-1.