UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2016-02-19 10:23

Súlycsoporttársak

A kadet világ- és Európa-bajnok Galambos Ramóna a magyar női birkózás első aranyérmesének, a kadet Eb-győztes Dénes Mercédesznek a kihívója lett az olimpiai kvalifikációra az 53 kg-os súlycsoportban. A két versenyző kijevi csatáját utóbbi nyerte, de attól függetlenül ő indul az Európa-bajnokságon is.

Lakner Gábor A Gulyás István és Nagy Lajos vezette felnőtt női birkózó-válogatott versennyel zárta le kéthetes kijevi edzőtáborát, amelyen négy érmet szerzett. Sleisz Gabriella másodikként zárt, míg Sastin Marianna, Wilson Vanessa és Dénes Mercédesz (21) a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Az 53 kg-osok küzdelmében Merci honfitársát, a súlycsoportba lefogyasztó Galambos Ramónát (19) győzte le a bronzéremért. A szigetvári versenyző a két héttel korábbi riói tesztversenyen még 58 kg-ban indult, ezúttal szakvezetői döntésre lejjebb próbálkozott. A súlycsoportváltás okairól Nagy Lajos, a juniorválogatott szövetségi edzője beszél honlapunknak:
Kijev
Kijev
„Ramónának nincs súlya...  A tavalyi junior Európa-bajnokságon ötvenhét és fél kilósan ötvenkilencben indult, és gigászi erőfeszítésekkel jutott el a döntőig. A junior-világbajnokságon már ötvenöt kilóban indítottuk, ami jóval megfelelőbb neki. Gulyás Pista, a felnőttek kapitánya úgy gondolta, mind a két tehetséget kipróbálná az olimpiai kvalifikációs sorozatban. Amiatt adott volt, hogy Ramóna lefogyasszon, és ő is ötvenhárom kilóban próbálkozzon.” Korábban komoly feszültséget jelentett Barka Emese és Sastin Marianna rivalizálása az 58 kg-ban, végül válogatóversenyen dőlt el, hogy előbbi indulhat az olimpiai kvalifikációs sorozatban, utóbbi pedig 63 kg-ban próbálhatja meg kivívni a részvételt (ahol, nem mellesleg, vb-ezüstöt nyert már). A fiataloknak semmiképpen nem akar hasonló helyzetet teremteni a válogatott két vezetője. „Deklaráltuk, hogy Merci a válogatott, és ő indul a felnőtt Európa-bajnokságon. Az ottani szereplésétől függ, hogy utána egy vagy két kvalifikációs versenyen indul. Ramóna ugrásra készen áll, de tudja, hogy nem ő az első számú jelölt. Igyekeztünk tudatosítani azt is a két versenyzőben, hogy ne egymásra koncentráljanak, hanem a többi riválisra. Ha nem így tesznek, akkor becsúszhatnak váratlan vereségek.” A bronzmérkőzés Nagy Lajos szerint 0-0-s összecsapás volt, az intésekből aznap éppen Merci jött ki jobban, így nyert 2-1-re. Sok tanulságot nem tudott levonni az egymás elleni küzdelmükből, de a tornán bebizonyosodott, hogy nyílt a csata. A súlycsoport győztese a kétszeres Európa-bajnok Julia Havaldzsi lett, akit korábban Blahinja néven ismerhetett meg a világ. Mindkét magyar versenyzővel találkozott, és mindkettőt legyőzte. Német Zsanett (22) is szőnyegre lépett Kijevben a 75 kilogrammosok között, ám az első fordulóban az ukrán U23-as válogatott Ljudmila Ticsinától utolsó akcióval kikapott, ami neki egyben a verseny végét is jelentette. A szakember szerint az edzőtábor rendkívül hasznos volt, a verseny színvonala azonban alulmúlta az előző években megszokottat. A válogatott rövid hazai tartózkodás után ismét útra kelt, Svédországban újabb edzőtábor, majd a rangos, mini-világbajnokságnak is beillő Klippan Lady Open vár a hölgyekre. Merci és Ramóna újra 53 kg-ban indul, Nagy Lajos reményei szerint feszültségek nélkül, a tényleges ellenfelekre koncentrálva.