UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2016-02-19 17:59

Szlalombravúr: Szöllős Barnabás hetedik

A magyar alpesi síelők nagy vágya, hogy a rangos versenyeken az első húszba kerüljenek, nagyjából az volt a cél Lillehammer előtt is. Szöllős Barnabás viszont ma a műlesiklásban az álmok kategóriájába repült: hetedik lett. A jégkorong Skills Challenge magyar szereplője, Vértes Nátán az olimpia előtt megfogadta: ha első lesz, levágatja a haját. Nos, mint tudjuk, negyedik lett, de mivel úgy érzi, korszakhatárhoz érkezett – jöhet az olló!

Munkatársainktól Amikor Miklós Edit a 2014-es szocsi téli olimpián hatalmas meglepetésre hetedik helyen végzett az alpesi síben, nevezetes lesiklásban, az ország ünnepelte, a világ rácsodálkozott. Magyar a legjobb tízben?... Nos, ismét ámulj világ, mert újabb ígéret bontogatja szárnyait, sőt, Szőllős Barnabás szinte már repülni is tud. Az újpesti székhelyű Nivelco SE tizenhét éves versenyzője azt követően, hogy szuper-G-ben tizenhatodik, óriás-műlesiklásban tizennegyedik lett, a szlalomban a hihetetlenül előkelő hetedik helyet szerezte meg.
Az osztrák Manuel Traninger nyerte a műlesiklás aranyát
Az osztrák Manuel Traninger nyerte a műlesiklás aranyát
A Hafjell lejtőjén az első futamra a pályát tervező, osztrák Roland Plattner 58 kaput helyezett el. Az túl nagy falatnak bizonyult többek között korábbi két versenyszám olimpiai bajnokának, az amerikai River Radamusnak, aki tizenkilenc társával egyetemben kiesett. Szőllős végigment, és nem is akárhogyan: a távközi időmérő ponton a 13. volt, majd az alsó szakaszon két pozíciót javított. A második futamban az amerikai Chad Wolk által kitűzött, 54 kapus pálya sem fogott ki rajta. Csúcsformában és nagyon éretten versenyzett. Támadta ugyan a pályát rendesen, de nem kockázatosan. Nagyszerű ritmusban ment végig mindkettőn. A második futamban a távközepi időmérő ponton a nyolcadik volt, és még onnan is előbbre tudott lépni. Összességében a magyar sísport szempontjából szenzációs, de a sportág világában is jegyzett hetedik helyének az értékét jól jelzi, hogy a mezőny rangosabb feléből megvert két franciát, két svájcit, továbbá német, dél-koreai és kanadai versenyzőt is. És csupán 25 századdal maradt el az előtte végző, második legjobb osztráktól. Az első futam után vezető norvég Odin Vassbotn Breivik a másodikban a nyolcadik helyen végzett (eggyel Barnabás mögött), így összetettben be kellett érnie a harmadik hellyel. Az olimpiai bajnok a korábbi számokban ezüstöt és bronzot szerző osztrák Manuel Traninger lett.

A jégkorong Skills negyedik helyén végzett Vértes Nátán, aki az olimpia előtt azt mondta: ha megnyeri a versenyt, levágatja a haját. Nem nyerte meg. De azt mondja: „Annak ellenére megtartjuk a hajvágást az edzőmmel, Kiss Dáviddal. Mert úgy érzem ez egész  korszak lezárása, jelképesen így engedem el az egészet. Lehet, hogy valaki ott fent nagyobb dolgokat tartogat nekem, de hogy azokat elérjem, még keményebben kell küzdenem. Ilyen a sport, néha fáj. De felállok, leporolom magam, továbblépek, alkalmazkodom. És felülkerekedek. Nem magyarázkodom, mert felesleges. Nem értem, miért zártak ki az ötödik állomáson, mert eltaláltam a dobozt. Az viszont az utolsó feladatra teljesen szétszedett belülről, nem sikerült összeszednem magam. Ez van, nem mellettem állt a szerencse. De ezáltal még erősebb lettem, és csak előre nézek.”

Csontvázlovagok A sportág neve szkeleton, az angol név (skeleton) csontvázat jelent. 1892-ben az angol L. P. Child megszerkesztette a szánkószerű alkalmatosságot, amely csontvázra hasonlított, nyilván tréfából annak is nevezték el, de a név rajta ragadt. A bob- és szánkópálya jeges folyosójában használják. Nagyon is… Először az 1928-as, majd az 1948-as téli olimpia műsorán szerepelt már, de csak 2002-ben vált állandó versenyszámmá. Világbajnokságokat – 1982-es bemutató után – 1989 óta rendeznek. Néhány dologban alaposan eltér a versenyszánkótól. Azon a sportoló hanyatt fekszik, tud irányítani és fékezni. A szkeletonon viszont hason fekszik, csak a test súlypontjának áthelyezésével irányít, fék pedig nincs rajta. Rettenetes sebességre képes. A leányok mai olimpiai versenyének győztese, a brit Asleigh maximális sebessége 117.5 km/óra volt, a második, a német Neise gyorsabban (118.4) repesztett, csak hát nem a végsebesség, hanem az ideális vonalvezetés dönt, jelen esetben egytized másodperc különbséget produkálva. A fiúknál is az ezüstérmes, a norvég Hestengen volt a gyorsabb (120.6 km/óra), de 65 századdal az orosz Rukoszujev (120.2) megnyerte a versenyt.

A NAP OLIMPIAI BAJNOKAI Alpesi sí. Műlesiklás. Fiúk: Manuel Traninger (Ausztria) Északi összetett. Vegyes csapat: Oroszország – Szofja Tyihonova, Maja Jakunyina (leányok), Makszim Szergejev, Igor Fedotov (fiúk) Gyorskorcsolya. Összetett. Leányok: Pak Dzsi-vu (Koreai Köztársaság). Fiúk: Kim Min-szeok (Koreai Köztársaság) Síakrobatika. Leányok: Jana Pruszakova (Oroszország). Fiúk: Birk Ruud (Norvégia) Snowboard. Lejtő. Leányok: Chloe Kim (Egyesült Államok). Fiúk: Jake Pates (Egyesült Államok) Szkeleton. Leányok: Asleigh Fay Pittaway (Nagy-Britannia). Fiúk: Jevgenyij Rukoszujev (Oroszország) A magyar versenyző helyezése Alpesi sí. Műlesiklás: 7. Szöllős Barnabás