UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2016-02-22 18:58

Ismét itthon a csapat

Ünnepélyes fogadtatásban volt részük a lillehammeri ifjúsági téli olimpiáról hazatért sportolóknak a MOB székházában. A fiataloknak a sportvezetők a tisztes helytállást tűzték ki célként, de annál sokkal szebb eredményekkel hívták fel magukra a világ figyelmét.

Pusztai Viola Kissé fáradtan léptek a Magyar Olimpiai Bizottság üléstermébe hétfő délután a lillehammeri ifjúsági téli olimpiáról hazatért sportolók, akiket büszke szülők, nagyszülők meleg ölelése fogadott a köszöntésükre szervezett ünnepségen. A repülőgép késése miatt csaknem egy órát csúszó rendezvény előtt természetesen mindenki a főszereplőkről beszélt, a jelenlévők egymást kérdezgették, mire viszik a jövőben azok a fiatalok, akik a norvég kisvárosban bizonyították, Magyarország a téli sportokban is jelen van.
Az érmeseink Fotó: mob.hu
Az érmeseink Fotó: mob.hu
Két ezüst, két bronz és rendkívül értékes helyezések, rengeteg élmény és tapasztalat. Ezek rejtőztek az ifjúsági olimpiát jelképező hátizsákban, no meg mosoly az arcokon, amerre az ember csak nézett. Az elutazás előtt a MOB sportvezetői a tisztes helytállást tűzték ki célul a fiatalok elé, de ennél sokkal többet kaptak. Ahogy Fábián László sportigazgató a köszöntőjében elmondta, a sportolók az olimpiai fogadalmuknak megfelelően képviselték a hazájukat, és azok az eredmények, amelyeket elértek, előremutatóak. A céltudatos versenyzők remek edzőik segítségével akár már két év múlva, a pjongjangi téli olimpián sikereket érhetnek el. Dr. Nagy Zsigmond, a lillehammeri csapat vezetője ugyancsak kiemelte: érdemes megjegyezni a fiatalok nevét, mert a jövőben még sokat hallunk róluk. Elmondta, szerencsésnek érzi magát, hogy együtt tölthette az elmúlt tíz napot a fantasztikus generáció tagjaival, akik a magyar olimpiai mozgalomhoz méltóan szerepeltek az ötkarikás játékokhoz. Köszönetet mondott a szülőknek, a sportolók mögött álló családoknak is, hogy biztosítják azokat a körülményeket, amelyek elengedhetetlenek a sikerhez. Ezt követően az ünnepségen külön is köszöntötték a sportolókat és edzőiket, akik az olimpiai részvételért oklevelet vehettek át. Bízunk benne, csak az elsőt, amelyet még sok követ. A nagy Játékokról is.

„Áll a bál a fiú jégkorongozók ügyességi versenye miatt” – legalábbis így fogalmaz Vértes Nátán, aki a negyedik helyet szerezte meg a döntőben. Vagy mégsem? Történt ugyanis, hogy a finnek óvtak, miután Aleks Haatanent a passzolási pontosság feladatban – ugyanabban, mint Vértest – kizárták a versenyszám döntőjében, így a magyar fiúhoz hasonlóan nem kapott pontot. A szabálykönyv szerint azonban a fináléban való diszkvalifikációval nem jár együtt a pontlevonás, így a finn utólag megkapta a három pontot, amellyel felugrott a dobogós harmadik helyre. Vértes ezzel visszaesett az ötödikre, a német Erik Betzold pedig a negyedikre, de végül megtarthatta a már átvett bronzérmét.