UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-02-24 14:08

Reccsenés és utóhangok

Súlyos sérülést, szárkapocscsonttörést szenvedett a Balatonfüred 19 éves kézilabdázója, Nemes Richárd a hét végi, CYB-Budakalász elleni NB I B-s felnőttbajnoki mérkőzésen. Az esetet a műtétre váró érintett idézte fel honlapunknak.

reb Boka-, térd-, szalag-, ujj-, netán arcsérülés – ilyenekről hallottunk már a kézilabdapályán. Szárkapocscsonttörés? No, ezzel azért nem ebben a labdás műfajban szoktunk találkozni. Kivéve a 19 éves Nemes Richárdot, akit egyelőre még kísért a vasárnapi, Budakalász elleni meccs egyik pillanata: a hazai Balaton-partiak 25-24-es mérkőzésén az első játékrészben történt a baj. Így idézi fel a történteket:
nemes_richard01
nemes_richard01
„Bejátszást kaptam, és beleütköztem a védőbe. Kitartottam, és oldalról elkaszálták a lábamat. Hallottam a reccsenést, tudtam, hogy nagy a baj. A földre zuhantam, utána a társak támogattak le. Az orvos azt mondta, ez törés lesz, a félidő végén pedig az édesapám bevitt a kórházba, ahol megerősítették a diagnózist.” A vétkes, Bendó Csaba nem először védekezett határozottan a fiatal beálló ellen, de Nemes úgy érzi, nem szándékosan bántotta. A történteket követően a rutinos játékos rögtön elnézést kért, majd a pórul járt ellenfél edzőjén, Kárpáti Krisztiánon keresztül is megismételte, hozzátéve, hogy nem akart sérülést okozni, és mielőbbi felépülést kíván. Ez persze nem vigasztalja az utánpótlás-válogatott kézilabdázót, aki annak azért örül, hogy a korábban végzett úgynevezett boka- és térdmobilizációs gyakorlatoknak köszönhetően legalább a szalagok nem sérültek.
nemes_richard
nemes_richard
Kedden megvizsgálta az országos hírű dr. Knoll Zsolt, s csütörtökön már meg is operálja. Újszerű eljárással végzi a műtétet, minek köszönhetően nem kell gipszelni a lábat, így Nemes már a műtétet követően néhány nappal elkezdheti a rehabilitációt. A felépülés várhatóan két hónapot vesz igénybe. „Most következett volna az az időszak, amikor igyekszem bebizonyítani, hogy helyem van a felnőttcsapatban. Ez az év így a kukába ment. Most még rosszul érzem magam, nem megy ki a fejemből a reccsenés pillanata, de remélem, néhány hónap múlva túlteszem magam a történteken.” A balatonfüredi klub honlapja felháborodottan tudósított a hét végi összecsapásról (alant, keretesben láthatja a vonatkozó részt). Mint dr. Király G. Istvántól, a fürediek sajtókapcsolatokért is felelős elnökségi tagjától megtudtuk, hivatalos jegyzőkönyv készült az esetről a zsűri és a játékvezető aláírásával. Ennek alapján pedig a szövetség illetékesei automatikusan vizsgálják a mérkőzés videóját.

A balatonfuredikc.hu tudósítása az esetről „Sajnos, a meccs nem múlt el súlyos és felesleges sérülés nélkül. Nemes Ricsi, Bendó sportszerűtlen belépője után szárkapocscsonttörést szenvedett, és hetekre kidőlt. Nem az első szabálytalan budakalászi megmozdulás vezetett Ricsi sérüléséhez. Eleve keménységgel próbálta féken tartani a hazai fiatalságot a vendég öregség. Határozott fellépéssel ennek az elejét vehették volna a bírók, de nem tették, sőt ezt követően is erélytelenül és következetlenül vezették a meccset. Az ilyen rossz bírói felfogás nem védi a jövendő válogatottjait, hanem a negyven felé közeledő vagy azon túli megélhetési kézisek játékszerévé teszi, sajnos, nemcsak a meccseket, de adott esetben fiatal sportemberek további pályafutását is. Nem kellene ezt megengednie a szövetségnek.”