UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2016-03-10 20:13

Ramóna rigai bravúrbronza

A felnőttvilágbajnok Sastin Marianna után a kadetvébé-aranyérmes, mindössze tizenkilenc esztendős Galambos Ramóna is bronzérmet nyert a rigai Európa-bajnokságon. A helyosztón 10-0-ra, technikai tussal verte meg a román Pricobot.

Szekeres István Nem vittem túlzásba a dicsérő jelzőket, amikor a csütörtök esti internetes tévéközvetítés a rigai felnőtt Európa-bajnokságról már öt percet csúszott. Az 55 kg-os Galambos Ramóna ugyanis az első párban lépett szőnyegre a helyosztók estéjén a román Simona Pricob ellen. Amikor végre megjött a kép, két perc már elment a bronzmérkőzésből… De a magyar lány vezetett 2-0-ra. A szünetben aztán megmutatták az akciót is, szép, tiszta levitel volt, két pontért. Aztán egyenes adásban jött a kiharcolt mögékerülés, 4-0. A második három perc már afféle jutalomjáték volt. Illetve, nem is! Mert 5 perc 18 másodpercet mutatott az óra, amikor előállt a 10-0, a magabiztos technikai tus. Módos Csaba, Ramóna szigetvári mestere – amint azt telefonon elmondta – az első sikeres akcióig nagyon nem volt nyugodt: „Néztem a román lány meccseit, és megfigyeltem, hogy nagyon jól megy lábra. De amikor láttam, hogy Ramóna elemében van, elmúlt a szorongásom.”
Ramónának az érmet a világszövetség elnöke, Nenad Lalovics akasztotta a nyakába
Ramónának az érmet a világszövetség elnöke, Nenad Lalovics akasztotta a nyakába
Csakugyan, az első menet végén, szőnyegszéli helyzetben csaknem sikerrel járt Pricob kísérlete, de a magyar lány kitáncolt belőle. A másodikban, amikor még mindig próbálkozott, megismerkedett a Galambos féle körhintával. Beugrott Ramóna lábára, aki fejlefogással blokkolta, majd elkezdett forogni, szinte keringőzni vele, ami az ellenfélre nézve nem nagy öröm, hiszen kétrét görnyedve, felülről leszorított, vasmarokban tartott felsőtesttel, körbe-körbe lépegetni nem éppen táncfíling. A magyar lány eközben könnyedén kapta ki az ellenfele alól annak a fél lábát, és az már örült, amikor – két pont ellenében – végre a szőnyegen landolt. Pedig Simona Pricob nem akárki. Ramónánál három évvel idősebb, és nyert már junior Európa-bajnokságon ezüst- és bronzérmet is. De kétszeres junior Eb-bronzérmes a német Eileen Friedrich, aki ellen az első vigaszági fordulóban találkozott a szigetvári versenyző. Mindvégig lendületesen támadott, és levitelekkel szerezte meg a magabiztos, 9-3-as győzelmet. És itt érkeztünk vissza az első mérkőzéshez, amelyen – most már tudjuk: a későbbi aranyérmes – orosz Irina Ologonova két levitellel, 4-0-ra nyert Ramóna ellen. Csakhogy Irina döntőbe jutott, miáltal Ramóna pedig vigaszágra. Aztán onnan a dobogóra. Németh Zsanett, a nap másik U23-as magyar szereplője, viszont nem járt hasonló szerencsével a 75 kg-ban. Az első mérkőzésén a vb-harmadik, Eb-ezüstérmes ukrán Alla Cserkaszovától kapott ki. Zanett jól kezdett, levitellel a vezetést is megszerezte (2-0), de az ukrán kisvártatva ledöntötte (2-4), és olyan jól fogta be magyar ellenfelét, hogy két vállra is fektette. Cserkaszova a következő körben parádés meccset vívott a török Adar ellen, több ponttal vezetett, amikor az ellenfele négypontos akcióval nemcsak átvette a vezetést (14-12), hanem mindjárt tusolta is. Azzal pedig Zsanett kiesett.