UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-03-18 06:56

Várva várt VK-érem

Nemrég kétszer is a dobogó harmadik fokára léphetett fel a 19 éves Péni István a bangkoki felnőtt Világ Kupa-versenyen. Az UTE sportlövője már újabb, lengyelországi megméretésre készül, a célkeresztben persze továbbra is a riói olimpia áll.

reb Péni István nem helyben ülő típus. A múlt héten még a bangkoki Világ Kupa-viadalon versenyzett, ezúttal pedig Szerbiában értük utol, ahol barátnőjének szurkolt az országos bajnokságán. Szerdán viszont már ismét úton találnánk, hiszen Lengyelországba utazik nemzetközi megméretésre. „Elsősorban edzésnek szánjuk a versenyt – mondja a Mol Új Európa Alapítvány által támogatott sportlövő. – Ismét gyakorolhatok ötven méteren, és persze a légfegyveres számban is indulok.”
Péni István
Péni István
Az UTE versenyzője nem vitatkozik, amikor nekiszegezzük: a bangkoki VK-ra biztosan nem a gyakorlás jegyében repült. „Azért nem volt hátrány, hogy míg itthon nem tudok ötven méteren edzeni, ott lőhettem, de persze, Thaiföldön elsősorban minél jobban szeretem volna szerepelni. Már tavaly vártam magamtól az érmet, így meglepetésnek nem nevezném, inkább nagyon kellemes érzésnek, hogy végre dobogóra állhattam.” A korábbi eredményei alapján a riválisok ismerték Kissné Oroszi Edit tanítványát, de kétségtelen, a két bronzérem még nagyobb tiszteletet ébreszt iránta. Mint írtuk, a VK-n a szabadpuskások 50 méter fekvő számában olyan klasszisok között végzett a dobogón, akik közül koránál fogva bármelyikük az apja lehetett volna. Az első helyen a 2000-es sydney-i olimpián ezüstérmes dán Torben Grimmel zárt, míg őt a 2008-as pekingi játékokon harmadik, világbajnoki címvédő ausztrál Warren Potent követte. Előbbi 40, utóbbi 53 éves… „Gratuláltak és megdicsértek, kimondottan tetszett nekik, hogy ilyen fiatalon ennyire jól sikerült a verseny.” Nemcsak ők gratuláltak neki: a 2000-ben ötkarikás első Rajmond Debevec szerint új sztár született, míg a győri kontinensviadalon a juniorok között Pénit megelőző Maximilian Dallinger a legismertebb közösségi oldalon üdvözölte a sikerét, mondván, nem az volt a kérdés, szerez-e érmet VK-n, hanem, hogy mikor. „Már az Európa-bajnokságon is külön üzenetben gratulált, és ezúttal is így tett. Persze, nagyon jól esnek az ellenfelektől érkező elismerések. Az Világ Kupa-érem azonban nem cél volt, hanem állomás az úton, hogy olimpiai bajnok legyek.” Már Rióban? – kérdezzük tőle, mire annyit felel: a kvótaszerzéssel teljesítette az elvárást, innentől pedig teher nélkül versenyezhet, és minden eredmény ajándék. Úgy véli, a sportlövészetben sosincsenek esélyesek, mert egyszerre jóval többen is jó sansszal pályáznak a győzelemre. Persze hozzáteszi, a versenyzők nyolcvan százaléka még így sem állhat dobogóra a VK-viadalokon… „A tervezetthez képest fizikailag talán kicsit elmaradtam a mostanra tervezett állapottól, mert kisebb betegségen estem át, viszont fejben jól vagyok. Ráadásul egyre stabilabbak a lövőpozícióim, és ötven méteren sokkal előbb járok, mint korábban.” Áprilisban riói tesztversenyen vesz részt, nyáron pedig megmutathatja, élesben hogy mire képes.