UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2016-03-31 12:20

Folyt. köv.

Érmekkel térnének haza Franciaországból a magyar vívók a kadet és junior világbajnokságról. A szakvezetés is dobogós helyeket vár a fiataloktól.

Pusztai Viola Alig három héttel a remekül sikerült Európa-bajnokság után a magyar kadet és junior vívók ismét megmutathatják tudásukat a páston. Bourgesban április elsején kezdődik a korosztályos világbajnokság, a fiatalok természetesen érmekért utaznak Franciaországba. Míg az Eb-n országonként négy, a vb-n csupán három vívó indulhat egyéniben. Ráadásul a kadetek viadalán nem hagyományos csapatversenyt rendeznek, hanem a fegyvernemek egy-egy képviselője alkot hatfős, vegyes csapatot. Így nem tudjuk meg, hogy a kadet Európa-bajnok leánykardcsapat, illetve a fiúpárbajtőr-csapat képes lenne-e nyerni a vb-n.
A kadet- és junior-világbajnokságon is érmeket várnak a versenyzők, az edzők Forrás: FIS
A kadet- és junior-világbajnokságon is érmeket várnak a versenyzők, az edzők Forrás: FIS
Egyéniben azonban a három lány – az Eb-győztes Pusztai Liza, az ezüstérmes Bérczy Dorottya és az ötödik helyen végző Kern Bianka – mindenképpen éremmel szeretne zárni. Bár azzal ők is tisztában vannak, hogy az amerikaiakkal és az ázsiaiakkal kiegészülő mezőnyben nem lesz egyszerű dolguk. Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány is azon a véleményen van, hogy a világbajnokságon nehezebb eljutni a dobogóig. De a magyar utánpótlás erejét ismerve bizakodó, és azt várja, hogy a fiatalok aranyérmet is nyernek a vb-n. Borosné Eitner Kinga, a fiú párbajtőrözők keretedzője a kiemelkedő Eb-szereplés után a vb-n is érmet vár a versenyzőktől. Azt azonban nem jelenti ki, hogy aranyat. Mint mondja, legyen bármilyen színű, ő elégedett lesz. Újvidéken a juniorok között Siklósi Gergely egyéniben és Bakos Bálinttal, Bányai Zsomborral, valamint Esztergályos Patrikkal csapatban is Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. A tapolcai párbajtőröző a világbajnokságon hasonló szereplést vár magától. Biztató a vb előtt, hogy a budapesti felnőtt Grand Prix-versenyen Bányaival egyetemben a nyolcaddöntőig menetelt, és az odáig vezető úton a világ élvonalába tartozó vívókat győzött le. A kadet Nagy Dávid ugyancsak remekelt a hazai viadalon: azután, hogy főtáblára jutott, megszorongatta a világelső francia Grumiert. Az Eb-n bronzérmet nyert kardozó Péch Miklós is bízik magában, illetve abban, hogy csapattársaival (Bancsics Máté, Kossuth Bálint, Kovács István) az utolsó junior-világbajnokságukon felérnek a csúcsra. Nem kertel, az arany a cél, amelyet elérhetőnek tart. De az Eb után három héttel újra csúcsformába lehet-e kerülni? Eitner szerint igen: „A versenyzőknek elég idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy kipihenjék magukat. A világbajnokság tökéletes időpontban van. A kadetek és a juniorok szezonja tulajdonképpen már augusztusban elkezdődik, így jó is, hogy nem tolódik ki hónapokkal. Amiatt egyébként is hosszú idény elé néznek, hogy a legjobbak a vb után bekapcsolódnak a felnőttek olimpiai felkészülésébe.” Újvidéken a tőrözők gyengébben szerepeltek a vártnál, de Dósa Dániel és Pásztor Flóra is a legjobbak közé tartozik. Így akár a már említettek mellett újabb vívók jelentkezhetnek be az érmes helyekért Franciaországban.