UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2016-04-18 21:47

A világoskék a nyerő

A felnőttek között első teljes szezonját töltő 15 éves Kovács Zsófia és rutinosabb társa, a 18 esztendős Makra Noémi is olimpiai kvótát érő helyen végzett a tornászok riói versenyén. A szövetség ajánlására – a férfiakhoz hasonlóan – a Magyar Olimpiai Bizottság dönt arról, hogy melyikük képviselheti az országot az ötkarikás játékokon.

UP-info A férfiaknál és a nőknél is ugyanaz a helyzet áll elő a magyar csapatban a riói előolimpiai egyéni összetett tornaversenyt követően. Akárcsak Hídvégi Vid és a 18 éves Kardos Botond, Kovács Zsófia és Makra Noémi is olimpiai kvótát érő helyen zárt. A mindössze 15 éves Kovács egyébként az előkelő 14. helyen végzett, míg a sérüléssel bajlódó Makra (18) a 49. pozícióban fejezte be a viadalt, de a szükséges pontszámot mindketten elérték.
Kovács Zsófia 2
Kovács Zsófia 2
Némi szépséghiba, hogy országonként csak egy induló szerepelhet az olimpián, így a szövetség ajánlására mindkét nemben a Magyar Olimpiai Bizottság határoz a résztvevő személyéről. „Nagyon örülök neki, hogy életem első nagy összetett felnőttversenye ilyen jól sikerült, és a ezt a pontszámot sikerült összehoznom. Szerencsét hozott a világoskék dresszem, pedig este még gondolkodtam, és a sötétet akartam választani – mondta Kovács, akit a gerendagyakorlata után átölelt Draskóczy Imre kapitány mondván, legyőzte önmagát. – Őszintén szólva, már vasárnap sejtettem a pontszámom alapján, hogy megszerzem a kvótát. A helyezés és persze az indulási jog is feldob. A mai nap már a kikapcsolódásé, megnézzük Riót.” A szövetségi kapitány méltatta Makrát is, aki a térdfájdalmait leküzdve mutatta be a gyakikat. „Felemás érzések kavarognak bennem, egyrészt örülök, mert a térdem miatt két héttel ezelőtt még egy lyukas garast sem adtam volna, hogy itt leszek, másrészt viszont sajnálom, hogy nem sikerült magasabb pontszámot összehoznom – így Makra, aki a szereplést követő napon már hajnalban a nemzetközi szövetség kvalifikációs rangsorát figyelte. – Persze titkon reméltem, hogy elegendő lesz a pontszámom, hiszen négy év kemény munka áll mögöttem, igaz, hogy az utóbbi időszakban a sérülésem sok mindent befolyásolt. Most már én is nyugodtan töltöm a napot azzal, hogy felfedezem a várost. A verseny után egyébként az óceánt is kipróbáltuk, nagyon élveztük.” „Mindkét nemben véghezvittük, amit elterveztünk: megvan az olimpiai kvóta. Talán arra nem is számítottunk, hogy Zsófi ilyen jó teljesítményt nyújt, és például saját fordulóját megnyeri” – értékelt Altorjai Sándor csapatvezető.