UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-04-18 18:50

Ezüst Svájcból

Mozgalmas napokon van túl Gledura Benjámin, aki ezüstérmes lett a svájci Accentus Young Masters elnevezésű, rangos nemzetközi viadalon, majd magyar csapatbajnoki címnek örülhetett az Aquaprofit-NTSK tagjaként.

Lakner Gábor Gledura Benjámin azután sem dőlt hátra, hogy megszerezte a nemzetközi nagymesteri címet. A 16 éves egri sakkozó a svájci Bad Ragazben vett részt az Accentus Young Masters elnevezésű rangos nemzetközi viadalon, amelyen ezüstérmes lett. A 2476-os Élő-átlagú versenyre öt ország tíz sakkozója kapott meghívást, Benji így az esélyesek közé tartozott a 2550-es pontszámával. Azonban hiába kezdett győzelemmel, nem úgy tűnt, hogy az élmezőnyben zár a végén, hiszen a következő három mérkőzéséből kettőt elveszített, egyben remizett.
Gledura Svájc
Gledura Svájc
Aki úgy gondolta volna, hogy az elmúlt hónapok megterhelő utazásai és versenyei miatt elfáradt, az tévedett. Benji ugyanis megrázta magát, és fantasztikus hajrába kezdett... Az utolsó öt mérkőzését zsinórban megnyerte, és egészen a dobogó második fokáig menetelt. Csupán az első helyen kiemelt német nagymester, Matthias Blübaum tudta megelőzni fél ponttal. A 19 éves német sakkozó sikere nem meglepő, hiszen megnyerte a legutóbbi Grenke Opent is, amelyen Benji megszerezte a harmadik nagymesteri normáját. Érdekesség: ha akkor nem sikerült volna teljesítenie az utolsó, még hiányzó normát, akkor most elérte volna, de annak már nincs jelentősége. Az ezüstéremnek és a megszerzett tíz Élő-pontnak annál inkább. Sokat a svájci verseny után sem pihent, hiszen a hazai csapatbajnokságban játszott az Aquaprofit-NTSK színeiben. Ott már valóban mutatkoztak a fáradtság jelei, amit három Élő-pontja bánt. Mivel a nagykanizsaiak az utolsó két fordulóban egyaránt győztek, sorozatban nyolcadszor lettek bajnokok. Ünneplés helyett Benji edzőtáborba vonult, a felnőttválogatott tagjaként Mátraházán készül Erdős Viktorral. Május másodikától ugyanis Lengyelországban szerepel a Polgár Judit irányította csapat, amelyben ezúttal nem a megszokott játékosok kapnak főszerepet. Különböző okok miatt Lékó Péter, Almási Zoltán, Rapport Richárd és Berkes Ferenc sem tudta vállalni a játékot. Többek között Benji is lehetőséget kap Katowicében, ahol újabb értékes tapasztalatokkal gazdagodhat.

A bajnok Aquaprofit-NTSK csapata Arkadij Naiditsch, Zahar Jefimenko, Balogh Csaba, Ivan Ivanisevic, Erdős Viktor, Luka Lenic, Márkus Róbert, Prohászka Péter, Ribli Zoltán, Constantin Lupulescu, Gledura Benjámin, Pintér József, Bánusz Tamás, Kántor Gergely, Medvegy Zoltán, Aczél Gergely, Flumbort András, Galyas Miklós, Bodó Norbert, Valér Krutti, Gara Tícia, Krstulovic Alex