UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-04-23 12:14

Az i-re a pont

Négy fordulóval a vége előtt eldőlt: a Nemzeti Kézilabda Akadémia csapata nyeri az ifjúsági fiúk élvonalbeli bajnokságát. Bár az ünneplésre volt ok, a korosztályban és a felnőtt NB II-ben egyaránt komoly feladatok várnak a társaságra.

reb Nyolcadik, hatodik, első – három év alatt révbe ért a Nemzeti Kézilabda Akadémia ifjúsági fiúcsapata, amely a Balmazújváros elleni szerdai sikerrel négy fordulóval a bajnokság vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert a korosztály versenysorozatában.
neka_fiuk_elsok
neka_fiuk_elsok
„Színezhetném a történteket, mondhatnék okos dolgokat, de egyszerűen a szisztematikus munka és a nyugodt légkör hozta meg a sikert – mondja a csapat edzője, Gyurka János. –Harmadik éve dolgozom a srácokkal, és már az év elején érezhető volt, sokkal érettebbek, mint korábban. Leülepedett bennük, amikről korábban beszéltünk nekik a kollégákkal, valahogy minden több értelmet kapott. A munkamorálban és a mentalitásban zongorázni lehet a különbséget az előző évekhez képest.” A másik fontos tényező, hogy a NEKÁ-n vallott elveknek megfelelően az ifjúsági együttest is fölfele versenyeztették, vezetik is a férfi NB II dél-nyugati csoportját. Ellentétben a korosztályos bajnoksággal, amelyben nem veszítettek pontot, itt egy-egy döntetlent és vereséget számlálnak. „Talán nagyképűnek hangzik, amit mondok, de úgy vágott neki a szezonnak a csapat, hogy megnyeri a bajnokságot. A cél elérésében sokat segített, hogy a felnőttek között is tapasztalatot szereztek a srácok. Azt azért megjegyezném, szuper, hogy minden mérkőzésen győztünk, de hullámzó volt a teljesítményünk, olykor szoros meccseket játszottunk. A többfrontos harcnak köszönhetően azonban a nehéz helyzetekből is pozitívan jöttünk ki." A fiúk megünnepelték a sikert, de még fontos feladatok várnak rájuk. Kérdés persze, mennyire tudják komolyan venni a hátralévő négy korosztályos bajnokit, fűti-e őket a vágy, hogy százszázalékos teljesítménnyel győzzenek? Gyurka úgy látja, a csütörtöki edzésen már érződött némi kiengedés, s a pénteki tréningen a gyakorlás mellett erről is szó esett.
neka_fiuk_elsok01
neka_fiuk_elsok01
„Vannak még kisebb céljaink, hiszen, emlékeim szerint, valóban nagyon régen nyert bárki veretlenül a fiúk között. Lehet, hogy mi sem fogunk, még elronthatjuk, a tetejébe a Tatabánya ellen például kemény összecsapás vár ránk, de a játékosaimnak most kell megmutatniuk a sportemberi nagyságukat, és komolyan venni a mérkőzéseket.” A felnőtt NB II-ben pedig szeretnék alanyi jogon kivívni az NB I B-be feljutás lehetőségét, hiszen így a következő évben komoly sorozatban edződhetnének a játékosok. Ahogyan a tréner mondta, a kézilabdázóknak fontos motivációs eszköz lehet, hogy aki jól teljesít az ifjúságiak között, az jövőre akár az NB I B-ben szerepelhet.

Két NEKA, egy cél A fiú ifjúsági NB I-ben két NEKA is szerepelt, alapvetően születés szerint bontották a csapatokat; a fiatalabbak alkották a második számú csapatot. A cél azonban ugyanaz: minél jobb játékosokat nevelni, és így erősebbé tenni a hazai kézilabdaéletet.