UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2016-04-24 17:14

Acélos Vasas

Hatalmas küzdelemben a Vasas Akadémia nyerte meg a kiemelt fiú junior kosárlabda-bajnokságot, miután a döntőben három ponttal legyőzte a Pécs együttesét.

Lakner Gábor Telt ház és nagyszerű hangulat várta a csapatokat a kiemelt fiú juniorbajnokság döntőjében, amelyben a Kosárlabda Akadémia Pécs és a Vasas Akadémia együttese lépett pályára. A fővárosi csapat szimpatizánsai voltak fölényben, de rengetegen végignézték a nap összes mérkőzését is a budapesti Simon János Sportcsarnokban. A pécsiek döntőbe jutása meglepetésnek számított, hiszen azt követően, hogy a csoportban a házigazda Budapesti Honvédot ütötték el a négy közé jutástól, az elődöntőben a Körmendi Törpördögöket búcsúztatták. A Vasas ugyanakkor átgázolt a mezőnyön, minden mérkőzésén magabiztosan nyert a döntőig vezető úton. Vasas-PécsA találkozót a Vasas kezdte jobban, és amikor öt perc után Joel Nshimba alley oop-ja után már 14-7-et mutatott az eredményjelző, a pécsieket irányító Ivica Mavrenszki kikérte az első idejét. A kongói Nshimba és a pécsieket erősítő, nigériai Godwin Ekene Omenaka egyébként végig érdekes külön meccset vívott a palánk alatt. Az időkérés valamelyest használt, az első negyed után csak három ponttal, 19-16-ra vezetett a Vasas. A második szakasz elején a Pécs rövid időre átvette a vezetést, amire a Vasas 12-0-s rohammal válaszolt. A több mint háromperces pécsi kosárcsendet Riskó Dávid törte meg büntetőből, ám a Vasas védekezésének ellenszerét továbbra sem találták a baranyaiak. Állandósult a tíz pont körüli különbség, és végül kaotikus utolsó percet követően 40-30-as Vasas-vezetésnél vonulhattak pihenőre a csapatok. Aztán úgy tetszett, a Vasas fejben az öltözőben maradt, hiszen a pécsiek két perc alatt megfelezték a különbséget, a pasarétiek pedig nem találtak a gyűrűbe. Időt is kért Faragó Péter, hogy felrázza tanítványait. Szavai nem hatottak, a 35. percben már a Pécs vezetett (46-44), s a vendégeket a semleges szurkolók is elkezdték biztatni. Megint megrázta magát azonban a Vasas, amely 8-0-s periódussal válaszolt a pécsi feltámadásra. Újabb fordulat következett, most a pécsiek vágtak ki 8-0-s rohamot, de hogy ne nyugodhassanak meg, arról két Vasas-tripla gondoskodott. A hektikus negyed végén a Vasas vezetett 60-54-re. A döntés az utolsó negyedre maradt, a Vasas pedig megpróbált gyorsan dönteni. Kereken egy perc alatt öt pontot szereztek a pasarétiek, és ismét tíz pont fölé nőtt a különbség a csapatok között. Nshimba mindkét palánk alatt jeleskedett, ráadásul Völgyi Marcell személyében megfelelő társa is volt a belső poszton. Kucsora Csaba vezérletével nagy hajrát nyitottak a pécsiek, akik óriási küzdelemben öt pontra zárkóztak fel (76-71). Az utolsó perc elképesztő izgalmakat hozott, és bár a mecsekiek támadhattak az egyenlítésért, Lewis Chester blokkja a Vasas javára döntött.

KIEMELT FIÚ JUNIOR KOSÁRLABDA-BAJNOKSÁG, DÖNTŐ Vasas Akadémia–Kosárlabda Akadémia Pécs 77-74 (19-16, 21-14, 20-24, 17-20) Legjobb dobók: Lewis 18, Nshimba 17, Katona 17, ill. Kucsora 21, Balázs 19, Ekene 12

A harmadik helyet a Körmendi Törpördögök együttese szerezte meg, miután végig vezetve, magabiztosan nyert a MAFC ellen. A nem titkoltan a nagydöntőbe vágyó vasiak 91-67-re győztek a bronzmérkőzésen, ami némi gyógyírt jelentett az elmaradt finálé okozta sebekre. Az ötödik helyért rendezett összecsapást a Szombathelyi Kosárlabda Akadémia nyerte meg 91-69-re a házigazda Budapesti Honvéd ellen. A vesztes sem szomorkodott, hiszen ahogyan Simon Nándor fogalmazott, megmutatták a torna során, milyen is a Honvéd-szív. A hetedik helyet a Soproni Sportiskola szerezte meg, miután 98-64-re felülmúlta a Szolnoki Olaj KK-t.

VÉGEREDMÉNY 1. Vasas Akadémia, 2. Kosárlabda Akadémia Pécs, 3. Körmendi Törpördögök, 4. MAFC, 5. Szombathelyi Kosárlabda Akadémia, 6. Budapesti Honvéd, 7. Soproni Sportiskola, 8. Szolnoki Olaj KK