UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2016-04-25 11:08

Hinni az álmokban

Glen Williamson szövetségi kapitány rendkívül büszke az U18-as jégkorong-válogatott tagjaira. Úgy véli, nem az a fontos, hogy a világbajnokság előtt gondolták-e, hogy övék lesz az aranyérem, hanem az, hogy hittek benne.

Pusztai Viola Hosszú út vezetett odáig, hogy az U18-as jégkorong-válogatott veretlenül megnyerje az asiagói divízió I/B csoportos világbajnokságot. Nem hónapokról, hanem évekről beszélünk, amelyek alatt a játékosok, a szakmai stáb és a klubedzők segítségével, lépcsőről lépcsőre, egyre feljebb jutottak, egészen a korosztályos vb-ig. „Az utánpótlás-nevelő programunk olyan, mint az iskola: mindig mész feljebb egy-egy osztályt, és a tudás folyamatosan bővül” – mondja Glen Williamson szövetségi kapitány, miközben a japánok elleni meccset elemzi videón a szálloda éttermében. – A gyerekeket már tizenkét éves koruktól bevonjuk a versenyeztetésbe, a klubjukban az edzőjük segítségével megismerik az általunk kidolgozott koncepciót, azokat az elvárásokat, amelyeknek meg kell felelniük. Tehát a játékosok felépítése nagyon sokak együttes munkája. Amellett elengedhetetlen, hogy a fiatalok elkötelezettek legyenek, és csapatként akarják a sikert.”
A világbajnok U18-as jégkorong-válogatott
A világbajnok U18-as jégkorong-válogatott
A világbajnokságot megelőző időszakban az összetartásokon és a különböző tornákon is rengeteg játékost versenyeztetett a szakmai stáb. Látni akarták, ki tud többet kihozni magából, hogy minél jobbá váljon. Olyan karaktereket kerestek, akik pozitívan gondolkodnak, okosak és a tehetségüket csapatban is kamatoztatják. Williamson kiemeli, mindenkinek adott volt a lehetőség bekerülni a vb-válogatottba. Ahogy egyre magasabbra került a mérce a világbajnoksághoz közeledve, úgy kellett mentálisan is megerősödniük a játékosoknak. Nos, az Asiagóban jégre lépett huszonkét fiú többször bizonyította, hogy nemcsak fizikálisan erős: a mérkőzéseken rendre a harmadik harmad sikerült a legjobban, nem beszélve a szlovénok elleni utolsó meccsről, amelyen már „csak” az volt a tét, hogy veretlenül zárja a magyar együttes a vb-t. Nem ok nélkül került idézőjelbe a csak. Nem egyszerű feladat ugyanis felpörögni a világbajnoki cím megnyerése után még egy mérkőzésre, akkor sem, ha mindenkit motivált a hibátlan mérleg. A kanadai mentoredző nem tartott attól, hogy bárki úgy húzná magára a címeres mezt, hogy nem akarna száz százalékot nyújtani. S bár a csapat a legszorosabb mérkőzését játszotta a szlovénokkal, a végén, egészen pontosan 23 másodperccel a végső dudaszó előtt, ismét bizonyította: mentálisan (is) bivalyerős. „Ez is a tudatos építkezés, az utánpótlás-nevelő program része. Az összetartások alatt jégen töltött háromszáz perc azt szolgálja, hogy a versengéssel megtanítsuk a gyerekeknek, hogyan legyenek kemények, küzdjenek a végsőkig, és akarják a sikert. Ezt várjuk tőlük a tornákon is, mert enélkül nem érhetnek el komoly eredményeket.” Felteszem a kérdést Williamsonnak: képesnek tartotta-e a csapatot arra, hogy megnyerje a világbajnokságot? „Nem számít, mit akarunk, és mit gondolunk. Hinnünk kell benne, szükség van az álmokra. A győzelemnek két oldala van: fantasztikus, hogy megszereztük az aranyérmet, ez már mindig az életünk része marad. A másik, hogy a játékosok előtt ezzel a sikerrel ajtók nyílhatnak ki, amelyek mögött a legerősebb junior-bajnokságok vagy akár amerikai sportösztöndíj is várhat rájuk.” Miközben erről beszél, könnyes lesz a szeme. Megkérdezem, miért érzékenyült el? „Büszke vagyok a csapatra. Példaértékű a viselkedésük, tiszteletteljesek. A sportban nagyon sok mindent tisztelned kell: önmagadat, a játékot, a csapatot és ők ennek mind megfelelnek. A legtöbb gyereknek Magyarországon nincsenek álmaik, nekik már vannak…”

U18-AS DIVÍZIÓ I/B CSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, ASIAGO (OLASZORSZÁG) Hétfői eredmények: Magyarország‒Koreai Köztársaság 6-2, Ukrajna‒Szlovénia 3-1, Japán‒Olaszország 3-2 Keddi eredmények: Magyarország‒Ukrajna 6-2, Japán–Koreai Köztársaság 1-0, Szlovénia–Olaszország 4-2 Csütörtöki eredmények: Japán–Szlovénia 4-1, Ukrajna–Koreai Köztársaság 6-3, Magyarország‒Olaszország 7-1 Pénteki eredmények: Magyarország‒Japán 4-2, Szlovénia–Koreai Köztársaság 9-3, Ukrajna‒Olaszország 4-2 Vasárnapi eredmények: Magyarország‒Szlovénia 5-4, Japán–Ukrajna 3-2, Olaszország‒Koreai Köztársaság 5-2 A végeredmény: 1. Magyarország 15 pont, 2. Japán 12, 3. Ukrajna 9, 4. Szlovénia 6, 5. Olaszország 3, 6. Koreai Köztársaság 0. Magyarország feljutott a divízió I/A csoportba.