UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2016-04-29 16:44

Viszlát, Debrecen, viszlát, póló?

Öt év után távozik Varga Tamás a Debrecen vízilabdacsapatától. Az OB I-es együttes vezetőedzője, egyben az utánpótlás szakmai igazgatója közös megegyezéssel bontotta fel szerződését a klubbal. A következő hónapokban a kispadra csak akkor ülne le, ha nagy kihívás elé állítaná a feladat.

Pusztai Viola Varga Tamás fél évtized után búcsút int a hajdúsági vízilabdának. A Debreceni Vízilabda Sportegyesület közleménye szerint az OB I-es csapat vezetőedzője, az utánpótlás szakmai vezetője közös megegyezéssel távozik a klubtól. „A klubvezetőkkel megbeszéltük az elképzeléseinket, s azok nem egyeztek – mondja a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó a szerződésbontás okairól. – Szerettem volna komolyabb OB I-es csapatot építeni, de az nem fért bele a költségvetésbe. A Debrecenben eltöltött időszakban maximálisan élveztem az elnök úr és városvezetés támogatását is, így békében váltunk el.”
Varga Tamás (jobbra) öt év után távozik Debrecenből Forrás: DVSE
Varga Tamás (jobbra) öt év után távozik Debrecenből Forrás: DVSE
Varga 2011-ben játékosként érkezett a debreceni pólócsapathoz. A következő esztendő decemberében választották meg az egyesület elnökének, két hónappal később pedig a vezetőedzői munkát is átvette a távozó Gyöngyösi Andrástól. Továbbá ő felelt a klub szakmai munkájáért, és az utánpótlásért is. A két tisztséget 2014 nyaráig vitte együtt, akkor Becsky István váltotta őt klubelnökként. Szakmai irányítása alatt a debreceni gyermekcsapat tavaly – a DVSE történetében először – bajnokságot nyert. Utánpótlás-nevelő módszere mások figyelmét is felkeltette, az elmúlt két napban két különböző helyről kapott felkérést, hogy ugyanazzal a szisztémával építse fel az utánpótlásukat. „Az általam kidolgozott módszer nemcsak az edzésekről, hanem a megfelelő marketingről, a menedzselésről is szól. Rengeteg gyerek vízilabdázik jelenleg a debreceni utánpótlásban, s ebből még néhány évig biztosan profitálhat a klub. Úgy gondolom, igazán majd jövőre érhetnek el kiemelkedő eredményeket a fiatalok: a serdülőcsapat bajnokesélyes lesz, de az első három hely valamelyikére biztosan odaérhet. Az ifjúságiak és a gyermekek pedig a tizennégy csapatos bajnokságban az első nyolcba várhatók. A következő években mind több olyan gyerek száll vízbe az országos bajnokságban, aki a négy éve alapított pólósulimban a kezem alatt tanult meg vízilabdázni.” A szezon végéig a felnőttcsapat edzéseit és a mérkőzésekre történő felkészülést változatlanul Varga Tamás irányítja. A váltásról a döntését megkönnyítette, hogy bár nem vízilabdával kapcsolatos, mégis visszautasíthatatlan ajánlatot kapott. Az új munkahelyén azonban csak jövő májusban kezd, ezért úgy tervezi, a következő hónapokat a családjával tölti, kipiheni az elmúlt évek fáradalmait, illetve befejezi az egyetemet. Hacsak nem kap olyan felkérést, amelyben igazi kihívást lát. „Ha olyan OB I-es csapattól keresnének meg, amellyel harcolhatnék a bajnokság első négy helyéért, vagy olyantól, amelynek szakmai igazgatójaként komoly kihívást jelentene a klub utánpótlásának felépítése, az megmozgatna. Akkor mindenképpen elgondolkodnék, hogy újra munkába álljak.”