UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2016-04-30 20:26

Öt érem a Budapest-kupán

Öt magyar érem született az ifjúsági fiú tornászok nemzetközi Budapest-kupáján az egyéni összetettben. Boncsér Krisztián és Mészáros Krisztofer is nyert a korosztályában, Kovács József ezüst-, Csorvási Soma és Balázs Krisztián pedig bronzérmet nyert.

Pusztai Viola Bár az ifjúsági fiú tornászok nemzetközi Budapest-kupája a magyaroknak a második Európa-bajnoki selejtezőjét jelentette, attól még a tizenkét ország részvételével a Központi Tornacsarnokban zajló viadalon egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy az egyéni összetett végén hazai versenyzők sorakoznak egymás után a dobogón, és amellett. Márpedig a 16-17 évesek versenyében az első öt helyen magyar végzett, azok, akik akár a május végi korosztályos Eb-n egymást erősíthetik csapatban. A 25 fős mezőny legjobbjának Boncsér Krisztián bizonyult, aki maga is elégedett volt az összesítésben szerzett 81.000 pontjával.
A két győztes: Mészáros Krisztofer (balra) és Boncsér Krisztián
A két győztes: Mészáros Krisztofer (balra) és Boncsér Krisztián
Kedvenc szerein magabiztosan versenyzett, talajon és nyújtón sem kapott nála több pontot senki, míg ugrásban a második helyen jutott a szerenkénti döntőbe. Az első ugrását rendkívül magas, 14.700 pontra értékelte a zsűri, másodikra azonban derékfájása miatt nem ugrotta meg az erősebb gyakorlatát, inkább a kontinensviadalra tartogatja. Lovon hatodikként kvalifikálta magát a döntőbe, így vasárnap négy szeren áll rajthoz. Ellenben új mumusa lett: – Nagyon jól indult a verseny, a negyedik szerig hibátlanul tudtam dolgozni. De úgy néz ki, hogy a nyújtó helyett a korlát lett a mumusom, az új elem, a keretkézállás miatt nem érzem magam annyira biztosan a szeren, és fejben sem vagyok jelen a gyakorlat során. Az edzőimmel megbeszéljük, hogy csináljam-e az Eb-ig, ott ugyanis összetettben szeretnék nyolcvankettő feletti pontszámot elérni, amivel már az első hatban lehetek. Az egyéni összetettben második helyezett Kovács Józsefnek csupán talajon nem sikerült a fináléba jutás, míg a harmadik Csorvási Soma lovon és ugrásban nem lesz érdekelt. Utóbbi egyébként korláton a legjobbnak bizonyult, így nemcsak Boncsér bizakodhat további érmes helyezésekben. Mellettük a negyedik Földes Mártonnak is komoly esélye van dobogóra állnia, szombaton tőle láthattuk a legszebb ugrást a mezőnyben, míg az összetettben ötödik helyen végző Kiss Balázs gyűrűn érhet el kiemelkedő eredményt. A 14-15 évesek viadalában is magyar elsőség született: a győri Mészáros Krisztofer korláton és talajon is a mezőny legjobb gyakorlatát mutatta be, morcos csak amiatt volt, hogy egyrészt nyújtón rontott, másrészt az egyik kedvenc szerén, a lovon sokkal jobb gyakorlatra is képes lett volna. Azon lesz, hogy a szerenkénti döntőben meg is mutassa. Összetettben a második helyen a brit Adam Tobin végzett, míg a dobogó harmadik fokára ketten állhattak fel: az olasz Valle Fabrizio és Balázs Krisztián. Utóbbi korláton és nyújtón volt a legjobb, így ő is bizakodva várhatja a szerenkénti döntőket. A legkisebben között kevésbé jó eredmények születtek, hiszen az első hazai versenyzőt csak a hetedik hely kihirdetésekor szólították. Dobrovitz Ádám vasárnap gyűrűn, ugrásban és korláton döntőzhet, a tizenkettedik Kis Márton nyújtón, a tizenhatodik Márkus Sebestyén talajon és gyűrűn áll a szerekhez. A versenyt ebben a korosztályban az ukrán Volodimir Prokorov győzött a brit Baptiste Raekwon és az azeri Szamad Mammadli előtt.