UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2016-05-05 16:23

Utolsó esély az olimpiára

Olimpiai kvótáért lép szőnyegre két utánpótláskorú birkózónk, Dénes Mercédesz és Nagy Mihály. A pénteken kezdődő isztambuli, második világkvalifikációs verseny az utolsó esély.

Lakner Gábor Hétvégén lezárul a kvalifikációs időszak a birkózók előtt a riói olimpiára, utoljára az isztambuli, második világkvalifikációs versenyen nyílik esélyük a kvótaszerzésre. A magyar versenyzők az addigi három versenyen nyolc kvótát harcoltak ki, a szakvezetés abban bízik, hogy legalább tízre sikerül feltornázni a számot. A legnagyobb sztori a 41 éves Deák Bárdos Mihályé, aki a junior-világbajnok Lám Bálint sajnálatos sérülése miatt, hároméves szünet után tér vissza a válogatottba, és próbál kvótát szerezni a kötöttfogás 130 kg-os súlycsoportjában. Honlapunk azonban a két, utánpótláskorú versenyzőre fordít kiemelt figyelmet, hiszen Dénes Mercédesz (22) és a szabadfogású Nagy Mihály (22) is szőnyegre lép a török városban.
denesmercedes_jo
denesmercedes_jo
A nők 53 kg-os súlycsoportjában Nagybecskereken Dénes Mercédesz, Ulánbátorban Galambos Ramóna (19) indult, de miután Ramóna Mongóliában könyöksérülést szenvedett, így nem volt kérdés, hogy Gyulás István szövetségi kapitány kinek szavaz bizalmat Isztambulban. Rami szerencsére nem szenvedett szalagszakadást, és fiatal szervezetének köszönhetően a ficam is enyhébb volt. Az egy hétig kényszerből viselt rögzítőkötés lekerülése után gyógytornával kezd közelíteni ahhoz, hogy ismét birkózóedzést végezhessen. Az utolsó kvalifikációs versenyen így az érdiek versenyzőjére vár a nagy feladat, a sikerhez pedig olyan versenyzőket is le kell győznie, akiket korábban még nem sikerült. A szabadfogásúak 74 kg-os súlycsoportjában is két versenyző indult Nagybecskereken, illetve Ulánbátorban. Gulyás Zsombor sikertelen próbálkozása után Ritter Árpád szövetségi kapitány változtatott, és Mongóliába már az ESMTK 22 éves versenyzőjét, Nagy Mihályt nevezte. Misi élt is a bizalommal, remekül birkózva közel került a kvótaszerzéshez, de végül hajszállal lemaradt róla. Ulánbátori produkciója után nem volt kérdés, hogy Isztambulban ismét ő léphet szőnyegre. Klubjában – amellett, hogy sajnálják a legutóbb elszalasztott lehetőséget – nagyon bíznak Misiben, és abban reménykednek benne, hogy jó sorsolást kap. A sikerhez arra is szükség lesz. Dénes Mercédesz szombaton, Nagy Mihály vasárnap versenyez a török városban, szereplésükről természetesen mi is beszámolunk. Az utolsó kvótaszerző versenyen minden kategóriában két-két riói indulási jogot osztanak ki.