UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-05-08 11:17

Lépésről lépésre

Marjanovics Annamária 14 évesen bronzérmet nyert a felnőtt női sakkbajnokságon. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott szegedi versenyző néhány év múlva a világbajnokot is legyőzné.

Lakner Gábor A 14 éves Marjanovics Annamária nagyszerűen szerepelt a Mándokon rendezett, felnőtt női sakkbajnokságon. Az utolsó játéknap előtt még a végső győzelemre is volt esélye, végül bronzérmet akasztottak a nyakába. A szegedi tinédzser veretlenül zárta a tornát, három győzelmet és négy döntetlent könyvelhetett el a rutinosabb ellenfelekkel szemben. Bravúros szereplésének persze voltak előzményei, hiszen a korosztályos versenyeken rendre jól szerepelt, a 14 éven aluliak világranglistáját vezette is.
annamari
annamari
Annamari ma már el sem tudja képzelni az életét sakkozás nélkül, de amikor életében először bábukat fogott a kezébe, csupán unaloműzésből tette. „Háromévesen bárányhimlős lettem, ami miatt otthon kellett maradnom. Láttam, hogy apukám sakkozik, és megkértem, mutassa meg a lépéseket. Így kezdődött az egész, hatévesen pedig már komolyabban foglalkoztam a sakkozással. Azóta játszom versenyszerűen, másodikos korom óta pedig magántanuló vagyok.” A szegedi sakkozó azóta is édesapja, Marjanovics György irányításával készül, persze szakkönyvek és számítógépes elemzőprogramok segítségével. „Naponta nyolc-tíz órát edzek, néha még annál is többet. Elég fárasztó, de meg lehet szokni, ráadásul nagyon szeretem, amivel foglalkozom. Nem maradok le semmiről, barátokat szerzek a versenyeken, és egyébként is jó tanuló vagyok. A történelem a kedvencem, de leginkább a sakkozás köt le.” Odahaza minden a sakk körül forog, Annamari délelőtt édesapjával készül, délután pedig egyedül gyakorol. Kikapcsolódásként olvasni szokott, és nem csak a szakkönyveket bújja. A kitartó munkának köszönhető a mostani siker is, amely amúgy mérföldkőnek számít. „Egyértelműen kiugró eredmény a felnőttek között szerzett bronzérem. Ha megnyerem az utolsó partit, akkor bajnoki címet is szerezhettem volna, de nem akartam erőszakoskodni, nehogy rossz vége legyen. Elégedett vagyok a harmadik hellyel is.” Az idei célja az volt, hogy elérje a 2300-as Élő-pontszámot, s azt már az év első négy hónapjában teljesítette. A pontszáma ráadásul tovább gyarapodik a felnőttbajnokságnak köszönhetően, így már a 2400-as határt ostromolja. A távlati terv a 2500-as szint átlépése, a férfi nemzetközi nagymester cím és a helytállás a felnőtt világbajnokságon. A válogatott B keretének már tagja, és Mándokon láthattuk: az A sincs elérhetetlen távolságban. „Hogy mi a végső határ, nem lehet megjósolni, de Annamari jó úton halad. Lépésről lépésre építkezünk, természetesen jó lenne akár világbajnoki címet ünnepelni egyszer, de addig még nagyon hosszú az út” – mondja Marjanovics György, aki azt is hozzáteszi, hogy a lányát soha nem kell munkára ösztönözni, mert él-hal a sakkért. A kedvenc játékosa pedig az éppen aktuális világbajnok, Hou Ji-fan, és nagy álma, hogy utolérje, sőt le is győzze. Persze tudja, hogy az csak évek múlva lesz lehetséges, addig is dolgozik a hibái kijavításán, és minél többet versenyez, hogy rutint szerezzen. A Mol Új Európa Alapítványának támogatása nagy segítséget jelentett abban, hogy nemzetközi tornákon is asztalhoz ülhessen. A következő megméretés a jövő hétvégi korcsoportos rapid országos bajnokság lehetett volna, de az iskolai vizsgák miatt fájó szívvel kihagyja a hajdúböszörményi viadalt. A jelentős nyári versenyeken azonban újra szeretné megmutatni, hogy a korosztályában már most ő a legjobb.