UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-05-09 14:49

Hibátlan premier, GM nélkül

Gledura Benjámin először szerepelt a felnőttválogatottban, és a csapat legjobbjaként veretlenül zárta a lengyelek elleni összecsapást. Azzal 8,6 Élő-pontot is szerzett.

L. G. Két éve Budapesten, a tromsői sakkolimpiára történő felkészülés jegyében rendezték meg a Barátok Sakkcsatája nevű versenyt, melyen a magyar és a lengyel válogatott mérkőzött meg egymással. Idén Katowice vállalta a visszavágó megrendezését, de ezúttal a női válogatottak nem mérkőztek meg, és a férfiegyüttesekből is többen hiányoztak.
Sakk_Katowice
Sakk_Katowice
A viszonylag késői szervezés miatt Lékó Péter, Rapport Richárd és Almási Zoltán sem tudta vállalni az összecsapást. Így a többszörös válogatott Erdős Viktor és Bánusz Tamás, az olimpiai ezüstérmes Ruck Róbert és az abszolút újonc, mindössze 16 éves Gledura Benjámin alkotta a magyar csapatot. A mérkőzés 8-8-as döntetlennel zárult, amelyben oroszlánrészt vállalt a fiatal egri nemzetközi nagymester. Egy győzelem mellett három döntetlent ért el, a veretlenül megszerzett 2,5 ponttal ő volt a magyar csapat legjobb játékosa. Bemutatkozásként ennél jobb teljesítményt elképzelni sem lehetett volna. Benji a nyitányon sötéttel győzte le a lengyelek többszörös olimpikonját, Mateusz Bartelt, miután a lengyel nagymester a bonyodalmakban elszámolta magát, ő pedig remekül élt a felkínált eséllyel. Azt követően higgadt védekezéssel mentette döntetlenre a partiját Kacper Piorun ellen, aki a bástyavégjátékban nem jeleskedett. Daniel Sadzikowski ellen sötéttel, míg zárásként Kamil Dragun ellen világossal remizett, mindkét parti egyenlő erők küzdelmét hozta. Veretlensége 8,6 Élő-pontot is hozott a konyhára. A 16 éves sakkozó – bár már több mint egy hónapja megszerezte a nemzetközi nagymesteri címet – hivatalosan még nem használhatja a neve előtt GM rövidítést. Csak akkor, ha a nemzetközi szövetség következő ülésén kiállítják neki az elismerő dokumentumokat. Úgy néz ki, arra még augusztusig kell várnia. Persze, a rangos betűk nélkül is lehet nagymesterhez méltóan játszani, ahogy azt Katowicében is megmutatta.