UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2016-05-15 12:09

Az Érchegység emelkedőin

Remekül helytálltak az ifjúsági országúti kerékpározók a Csehországban megrendezett Békeversenyen, a tipográfiás Peák Barnabás 22. helyen zárt összetettben.

UP-info Az ifjúsági országútikerékpár-válogatott Csehországban vett részt a hagyományos Course de la Paix Junior nevű Világ Kupa-viadalon, közismert nevén a Békeversenyen. A magyar színeket Peák Barnabás, Karl Ádám (mindkettő Tipográfia), Istlstekker Zsolt (SzKE), Beke Marcell (KSI), Szöllősi Ferenc (Szingó Balaton Team) és Kiss Hunor (DKSI) képviselte. A négynapos versenyen huszonegy ország huszonkét csapata indult, a rajthoz 132 versenyző sorakozott fel. A történések felelevenítésekor Rusovszki Gábor szakvezető beszámolójából idézünk.
KarlÁdám-és-Szöllősi-Ferenc-640x426
KarlÁdám-és-Szöllősi-Ferenc-640x426
Az első versenynap Litoměřicéből indult, a táv 102 km volt, két gyorsasági és két hegyi hajrával. A verseny szűk, jellemzően rossz minőségű hegyi utakon zajlott. A zűrzavaros befutón sok volt a bukás, több derékszögű kanyar és körforgalom is olajos volt, így rengetegen estek. Az utolsó kilométeren az elöl harcoló Karl Ádám alól kiütötték a kerékpárt, de a 3 kilométeres szabály alapján nem kapott időhátrányt. Azon a délutánon a mentő előtt hosszan kígyózott a sor… Másnap két félszakasz várt a versenyzőkre, délelőtt 11 kilométeres időfutamversenyt rendeztek. A pályán 500 méter hosszú, 12 százalékos emelkedő nehezítette a versenyzők életét. A nagy szélben Peák Barnabás közel 46-os átlagot hajtva a 22. helyet szerezte meg. Délután 60 km várt a mezőnyre, Roudnice nad Labem környékén, dimbes-dombos terepen ismételten a szél volt a főszereplő. Az utolsó kilométerre együtt zúdult be a mezőny, a cél előtti macskaköves emelkedő senkinek sem esett jól. A mieink közül Karl Ádám hajrája sikerült a legjobban, a 12. helye azért is dicsérendő, mert bukást is ki kellett kerülnie. Aztán következett a Teplicéből rajtoló királyszakasz, 100 kilométeren két brutális heggyel. Hatvan kilométer megtétele után körpályára terelték be a mezőnyt, majd következett a második hegy. Az altenbergi befutón végül Peák Barnabás a 22. helyen ért be. A záró szakaszon ismét nehéz terep várta a mezőnyt. Terezínből indult a verseny, 96 km után egy sík és három hegyi kör után értek vissza a városba. A véghajrában versenyzőink nem értették meg egymást a felvezetésben, de így is szép eredmény született. Istlstekker Zsolt 15., Karl Ádám 19. lett. Utóbbi harmadikként fordult a célegyenesbe Istlstekkernek és Peáknak felvezetve a hajrát, de sajnos a sorunk széthullott. Ezen a szakaszon a magyar csapat a 4. lett a világ legjobbjai között. Összességében a mieink derekasan helytálltak, egyedül a betegséggel küszködő Kiss Hunor adta fel az utolsó napon a versenyt. Peák Barnabás összetett 22. helye nagyon jó eredmény, de bosszantó a 10 másodperces hátrány, amely az UCI-pontot érő 20. helyhez kellett volna.