UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-05-18 21:15

Portugál–spanyol döntő

Portugália és Spanyolország jutott döntőbe a Bakuban zajló U17-es Európa-bajnokságon. A luzitánok a holland válogatottat lépték le nagyon simán, 2-0-ra, a spanyolok hátrányból, a ráadásban fordítva verték a németeket.

Majer Dániel Másodszor jutott döntőbe U17-es Európa-bajnokságon a portugál válogatott. Legutóbb a 2003-as kontinenstornán játszhatott a fináléban, olyan nevekkel a csapatban, mint João Moutinho, vagy Miguel Veloso. Az elődöntőt is ők várhatták kedvezőbb előjelekkel, az eddigi négy meccsükön még gólt sem kaptak, ellenben tizenkettőt lőttek, és két 5-0-s sikerük is akadt. A holland csapat mérlege kevésbé meggyőző, mindössze négy rúgott góllal sikerült beverekednie magát a négybe.
A gólgyáros José Gomes Forrás: uefa.com
A gólgyáros José Gomes Forrás: uefa.com
Ilyen előzményekkel még soknak is tűnhet az a 25 perc, amennyit a portugálok vezető találatára kellett várni. A csapat házi gólgyárosa, a góllövőlistát immár 7 találattal vezető José Gomez törte meg a csendet, a balhátvéd beadásából fejelt a kapuba. A Benfica támadójának ez volt a negyedik fejesgólja a tornán, már csak egy találatra van attól, hogy beállítsa az U17-es Eb-k rekordját. A fordulást követően sem változott a helyzet, az első játékrészben nulla kapuralövést produkáló hollandok nem sok jóban reménykedhettek. Tizenhat perc elteltével Gomes gondoskodott róla, hogy ne csak góljairól emlékezzünk rá, hajszálpontos passzal szolgálta ki Diogo Dalotot, aki Meulenhof kapus hasa alatt lőtt a hálóba, eldöntve ezzel a találkozót. Portugália ötödik meccsét is kapott gól nélkül abszolválva várhatja a szombati döntőt. A hollandok edzője, mint oly sokan, csak dicsérni tudta a győztest: „Az első tíz percben még jól tartottuk magunkat, az azután történtekért viszont minden elismerésem a portugáloké. Mi minden tőlünk telhetőt megtettünk, egyszerűen a jobb csapat nyert” – nyilatkozta Wonderen mester.
A meccset megnyerő Díaz öröme Forrás: uefa.com
A meccset megnyerő Díaz öröme Forrás: uefa.com
Igazi presztizscsatán dőlt el a maradék kiadó hely sorsa a bakui fináléra. A belgák elleni negyeddöntőben szépségdíjas gólt szerző Dadashov 17. születésnapja után egy nappal újabb találattal ajándékozta meg magát és csapatát, a 11. percben vezetéshez jutottak a németek. A spanyoloknak beletelt kis időbe, mire rendezték soraikat, és átvették a játék irányítását. A nyomás azonban csak nem akart góllá érni, Santi Denia vezetőedző alig akart hinni a szemének, mikor a spanyolos nevű Mboula büntetőből sem tudott betalálni az 56. percben. Arról, hogy a fiatal szélső ne élete legrosszabb napjaként gondoljon vissza az elődöntőre Abel Ruiz gondoskodott, miután Iván Martín baloldali beadásából egalizálta az állást. A csattanóra két perccel a rendes játékidő vége előtt került sor, Brahim Díaz negyedik tornabeli góljával vezetéshez juttatta Spanyolország csapatát. A ráadásban Bartels kapus piros lapján túl változás nem történt, a spanyolok emberelőnyben fejezték be a találkozót és ami ennél is fontosabb: 2010 után újra döntőbe jutottak.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BAKU Elődöntő Portugália–Hollandia 2-0 (0-0). Gólszerző: Gomes (25.), Dalot (56.) Németország–Spanyolország 1-2 (1-0). Gólszerző: Dadashov (11.), illetve Ruiz (64.), Díaz (78.)