UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-05-19 17:51

Értékes tornagyőzelem

Kupagyőzelemmel tért haza a Budapest Honvéd U15-ös csapata a németországi Langfördenből. A fiatalok rövid idő alatt hét mérkőzést játszva, a döntőben a német Tennis Borussia Berlin csapatát legyőzve szerezték meg az első helyet.

UP-Info Igazán eredményes időszakon van túl a Budapest Honvéd utánpótlása. Az U17-es korosztályban zsinórban másodszor hódították el a Puskás–Suzuki Kupát, és az  némileg elhomályosította a két évvel fiatalabbak nemzetközi tornagyőzelmét a németországi Langfördenben.
A csapat Forrás: svbw-langfoerden.de
A csapat Forrás: svbw-langfoerden.de
A 36. alkalommal megrendezett eseményre népes mezőny gyűlt össze, és az már eleve elismerés a kispestieknek, hogy meghívást kaptak. A mezőnyt olyan, az utánpótlás-nevelésben rangos csapatok alkották, mint a belga Genk, a holland Alkmaar, vagy a svéd Göteborg. A 16 csapat négy négyes csoportban kezdte a küzdelmeket, ahonnan az első két helyezett jutott tovább, a többiek a 9-16. helyért játszottak. Az állva maradt nyolc újabb két négyest alkotott, a csoportgyőztesek a döntőben, a többiek a helyosztókon döntötték el a végeredményt. A Honvéd U15-ös együttese gond nélkül jutott a legjobb nyolc közé, ahol már komoly ellenfelek vártak rá. „A Paderbornt és az Alkmaart 2-0-ra győztük le, bár az Aachen ellen az utolsó meccsen a döntetlen is elég lett volna a fináléhoz, 3-1-re sikerült nyernünk, így csoportelsőként jutottunk döntőbe. A másik ágról a Genket vártuk, mert a belgák mindenki ellen diadalmaskodtak, de a Tennis Borussia Berlin 3-1-re megverte őket” – idézi fel a történteket Isa Gábor, a piros-feketék vezetőedzője. A döntőben 0-0-s rendes játékidőt követően (amely egyébként kétszer tizenöt perc volt, ellentétben a csoportmeccseken játszott egyszer harminccal) 11-esekkel 2-1-re nyert a Honvéd. „Óriási élmény volt mindannyiunknak a tornagyőzelem. Nüánszokon múlnak ezek a dolgok, ha a csoportmeccsen a Münster ellen nem nyerünk, és marad a gól nélküli döntetlen, nem jutunk tovább. De hát ilyen a foci, megdolgoztunk érte, mondták is a fiúk, hogy harminc perc alatt úgy elfáradtak, mint otthon kétszer negyven alatt.”
Öröm a döntőben Forrás: svbw-langfoerden.de
Öröm a döntőben Forrás: svbw-langfoerden.de
Mondhatni, megszokott jelenség, hogy a kevésbé eredménycentrikus utánpótlásban a magyar csapatok inkább képesek felvenni a versenyt a nemzetközi porondon, mint a felnőttmezőnyben. „Úgy gondolom, hogy taktikailag nem vagyunk elmaradva, fizikailag viszont igen, főleg a német csapatoktól. A Genktől, meg az Alkmaartól nem, ott játékügyes gyerekeket válogatnak. A német csapatokban rengeteg a déli származású fiú, akik fizikálisan erősebbek, biológiailag jóval a korosztályuk előtt járnak, de az nincs arányban a futballtudásukkal. Szakmailag nem tapasztaltam új dolgokat, inkább megerősített, hogy játszani kell. Önmagában azzal, hogy nagydarab és erős vagy, sokat futsz, nem lehet nyerni.” A kifogástalan környezetben rendezett torna remek alkalom volt a keretet alkotó 19 fiatalnak az önbizalomszerzésre, látva, hogy kemény munkával minőségi csapatok ellen is képesek a győzelemre. Hazatérve sem lesz idejük a pihenésre, fontos bajnoki mérkőzések várnak rájuk. „A hátralévő két mérkőzésből, a Nyíregyháza és Videoton elleniből egyet kell megnyernünk, és bajnokok vagyunk.”

36. NEMZETKÖZI UTÁNPÓTLÁSTORNA, LANGFÖRDEN (NÉMETORSZÁG) A dobogón: 1. Budapest Honvéd, 2. Tennis Borussia Berlin, 3. KRC Genk