UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-05-22 18:03

Dzsudzsák után, másképpen

Kun Bertalan bajnoki címet ünnepelhetett a PSV U17-es csapatával. A játékos, aki 12 évesen költözött Hollandiába, majd tavaly profiszerződést írt alá, de a kora miatt évekig nem játszhatott tétmeccsen, jövőre az ifjúsági BL-ben lép pályára. Magyar korosztályos válogatott nem számít rá.

UP-infoÚj Dzsudzsák Balázsnak korai lenne kikiáltani, a korosztályos csapattal bajnokságot nyerő, 17 éves Kun Bertalan mindenesetre jó úton jár, hogy megismételje a magyar válogatott csapatkapitányának sikereit Eindhovenben. Öt évvel ezelőtt családostul költözött Hollandiába, mivel az édesapja ott vállalt munkát. Itthon a Veszprémi FC USE csapatában futballozott, a 2010/11-es szezonban a másodosztályú U13-as bajnokságban, a nála egy évvel fiatalabbak között 58 gólt szerzett, gólkirály lett. „Berci néhány társával nagyon kilógott a sorból. A képességei mellett alázattal, becsülettel dolgozott, és meg is lett a gyümölcse” – nyilatkozta nevelőedzője, Kelemen Miklós. A költözés után Tongelrében, a helyi amatőrcsapat edzésén, gyakorlatilag a véletlennek köszönhetően figyeltek fel rá. Az edzője jelezte a PSV Eindhovennek: érdemes lenne megnézniük a tehetséges fiút. A PSV magyarja mára három idegen nyelven beszél (holland, angol, német), holland középiskolában készül az érettségire. A beilleszkedés nem ment zökkenőmentesen: „A családom jelenléte könnyebbé tette ugyan a helyzetet, és a pályán is hamar megtanultam megértetni magam, az egyébként angolul is beszélő edzőnk elejétől fogva a hollandot erőltette.” Az is hátráltatta, hogy a FIFA szabályai szerint 16 éves koráig nem igazolhatott át, így négy évig nem játszott tétmeccsen, helyette felkészülési találkozókon, nemzetközi tornákon és persze az edzéseken bizonyíthatott. „Idényenként harmincöt-negyven alkalommal így is pályára léptem, de különösen fájó volt, hogy a tétmeccsek alatt a lelátón kellett ülnöm.”
A bajnokcsapat Forrás: 24.hu
A bajnokcsapat Forrás: 24.hu
Tavaly végül változott a helyzet. Miután betöltötte a tizenhatot, a PSV azonnal profiszerződést ajánlott neki, ő pedig az U17-es csapat tagjaként kezdhetett készülni a szezonra. („Már nagyon várom, hogy végre pályára léphessek. Nem lesz könnyű dolgom, az U17-esek kerete elég erős.”) Azóta kiderült, valóban nem volt sétagalopp a mostani bajnokság, komoly hullámvölgyön is túl kellett jutnia. „Az első félévben alapembernek számítottam, de egyszer piroslapot kaptam, amiért öt meccsre eltiltottak. Elvesztettem a helyem a kezdőcsapatban, de tovább küzdöttem, és végül újra lehetőséget kaptam” – idézte fel. A szezont végül bajnoki arannyal a nyakában, 6 góllal és 5 gólpasszal zárta. Jövőre új kihívás vár rá: az U19-es csapat és az ifjúsági BL. „Most az a cél, hogy ott is jól teljesítsek, és felkerüljek a másodosztályban szereplő Jong PSV-be, két-három éven belül pedig az idén szintén bajnoki címig jutó nagycsapatba.” Egyedüli szívfájdalma, hogy az Eb-selejtezőkön elvérző U17-es magyar válogatottban nem szerepelhetett. „Az U15-ös korosztálytól kezdve minden összetartáson ott voltam, de nagy csalódást okozott, hogy az U17-es Eb-selejtező előtt, az utolsó nap közölték velem, hogy nem kerültem a tizennyolc utazó közé.” Csak megkockáztatjuk: talán nem ok nélkül... Bertalannak úgy kell megkeresnie a választ, hogy mindenekelőtt önvizsgálatot tart.