UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-05-23 18:46

Benjámin a Bundesligában

Gledura Benjámin ősztől a rendkívül erős német bajnokságban is bizonyíthat, miután szerződtette a több magyar sakkozót is foglalkoztató SG Trier.

Lakner Gábor Gledura Benjámin eredményeire egyre több országban figyelnek fel, de még az indiai klasszis, Visuvanátan Anand februári legyőzésének köszönheti, hogy a német Bundesligában szereplő SG Trier csapatvezetőjének is megakadt rajta a szeme. A szakembernek tetszett a 16 éves – azóta már nagymesterré lett – sakkozó játéka Gibraltárban, így e-mailben megkereste, lenne-e kedve a csapatában folytatni. Abban a csapatban, amelyikben Benji elemzőpartnere, Galyas Miklós és válogatottbeli csapattársa, Erdős Viktor is szerepel, a szakvezető így első kézből szerezhetett információkat kiszemeltjéről. Az egri sakkozó igent mondott a felkérésre, és októbertől hatban is asztalhoz ül a tizennégy fordulóból álló bajnokságban.
Gledura Svájc
Gledura Svájc
„Természetesen előrelépés, hogy a Bundesligában szerepelhetek, nagyon örülök a lehetőségnek. Játszom a francia bajnokságban is, amely hasonló erősséget képvisel, mint a német. A két bajnokság nem ütközik, így nincs akadálya, hogy mindkettőben helytálljak. Azért is jó, hogy vannak külföldi csapataim, mert így jobban szem előtt vagyok, sokkal többen megismernek, és ha megfelelően teljesítek, akkor még több nemzetközi tornára kaphatok meghívást.” Persze, az is fontos szempont, hogy a külföldi bajnokságok már nem viszik, hanem hozzák a pénzt, megteremtve a további nemzetközi versenyzés lehetőségét. Benji június első hetében éppen a francia bajnokságban, a French Top 12-ben versenyez, hat parti vár rá a Mulhouse színeiben. Ott is előrelépett, hiszen míg korábban a második csapatban számítottak rá, most már az élvonalbeli együttesben számolnak vele. A franciaországi utazás miatt le is rövidíti a válogatott edzőtáborát, melyben Balogh Csaba és Almási Zoltán társaságában vesz részt a hónap utolsó napjaiban Zalakaroson. Gyorsan követik egymást az események, ráadásul az iskolában is bizonyítania kell az egri sakkozónak, hiszen magántanulóként itt az év végi vizsgák ideje. Már csak az irodalom és a spanyol van hátra, a többit sikeresen letette. De várja, hogy egy ideig újra csak a sakkal kelljen foglalkoznia. Mégiscsak abban a legjobb.