UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2016-05-23 17:57

Elkezdődött a válogatás

Izgalmas szezonnak nézünk elébe, ezt mutatják a kadet és a junior párbajtőrözők Budapesten rendezett előválogatóján született eredmények. A juniorok között az Európa-bajnok Siklósi Gergely nem talált legyőzőre, a lányok versenyét a tizenhárom éves Muhari Eszter nyerte. Pusztai Viola Alig ért véget az előző szezon a kadet és a junior vívók máris belevetették magukat a következőbe. A párbajtőrözők első előválogató versenyét a hétvégén rendezték Budapesten, a Gerevich Aladár Sportcsarnokban. Az eredmények azt sugallják, izgalmas csatára lesz kilátás a világversenyekért folytatott harcban. A junior fiúk mezőnye többek között szegényebb lett a korosztályos világranglista második helyezettjével, ugyanis Bányai Zsombor hivatalosan is átlépett a felnőttek közé. A jelenlegi világelső, Siklósi Gergely természetesen az előválogató elsőszámú esélyesének számított, és ennek megfelelően meg is nyerte a versenyt. Vele kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy két héttel ezelőtt a felnőttek dupla válogatóján sem talált legyőzőre, ráadásul mindjárt kétszer végzett a Boczkó Gábort és Imre Gézát nélkülöző mezőny élén.

Tóth Gergely (balra) és Siklósi Gergely Forrás: Magyar Vívás
Tóth Gergely (balra) és Siklósi Gergely Forrás: Magyar Vívás
De vissza a juniorok versenyére, amelyen a 2014-es kadet világbajnoki bronzérme után, a juniorok közé átlépve szinte a homályba vesző Tóth Gergellyel vívta a döntőt, s 15-11-re nyert. Az idei Eb-győztes, vb-ezüstérmes csapatból Bakos Bálint a dobogó harmadik fokáig menetelt, Esztergályos Patrik pedig éppen tőle kapott ki a negyeddöntőben. A kadet Európa-bajnok csapat tagjai egytől egyig átléptek a juniorok közé, közülük Koch Máténak sikerült elsőre a legjobban, hiszen a harmadik helyen végzett. Bende Bence a nyolc között fejezte be a versenyt, míg a kadetéveitől a hazai ranglista élén búcsúzó Nagy Dávid kilencedik, a mögötte záró Andrásfi Tibor pedig tizenharmadik lett. A nyolc között a már említetteken kívül a másodéves junior Cziráki Bálint és Stubnya Márton szerepelt. Tehát a kadetek mezőnyét az elmúlt két szezonban uraló párbajtőrözők korosztályváltása után újabb nemzedék mutathatja meg a tudását a világversenyeken, de hogy kik lesznek, arra még kilenc hónapot várnunk kell. Ami biztos: az első válogatót Nagy Marcell – Nagy Dávid öccse – nyerte Pulit Krisztián előtt, de a két elsőéves közül a juniorok versenyében elért jobb eredménye miatt utóbbi vezeti a ranglistát. Őket két másodéves Csere Bence és Hosszú Dániel követi, de biztosak lehetünk abban, hogy az állás a szezonban többször a feje tetejére áll. A lányok között talán még érdekesebben alakulhatnak az erőviszonyok. Az idei világversenyeken mindkét korosztályban elsőéves kadetek képviselték Magyarországot, Nagy Kinga kivételével, de ő is csak az első évét taposta a juniorok között. Nos, a jelek szerint a serdülők közül érkezők méltó ellenfeleik lesznek az immár másodéves kadeteknek, sőt, az Európa-bajnokságon újonckorúként (!) részt vevő Muhari Eszter a juniorok válogatóján aratott győzelmével jelenleg mindkét korosztály rangsorában az élen áll. Idén már elkápráztatta a világot a serdülőként kadet Európa-bajnokságot és világbajnoki bronzérmet nyerő kardozó, Pusztai Liza. Lehet, hogy az MTK párbajtőrözőjétől a következő szezonban hasonlót láthatunk? A válaszra még sokat kell várni, különben is eleve nagy a hazai konkurencia. A kadetek előválogatóját például Borsody Emma nyerte, aki a döntőben Petri Renátát múlta felül. A harmadik helyet Gnám Tamara és Kardos Edina szerezte meg. Közülük aztán a juniorok viadalán csak Petri jutott a nyolc közé, s végül Csoknyai Lillával egyetemben a harmadik helyen végzett. A döntőt a már említett serdülőkorú Muhari Eszter és a másodéves kadet Kazár Dóra vívta, előbbi 15-12-re nyert. Ha csak annyit mondunk, hogy a kétszeres kadet vb-ezüstérmes, a junior-világbajnokságon nyolc közé jutó Nagy Kinga most csak ötödik lett, sokat elárul, mekkora harc várható még a lányok mezőnyében a ténylegesen szeptemberben kezdődő szezonban a világversenyeken való részvételért.

A párbajtőrözők következő előválogatóját június 4-5-én rendezik, ugyancsak azon a hétvégén kerül sor a kardozók első, illetve a tőrözők második viadalára. Utóbbi fegyvernem első megméretésén a lányok mezőnyében a kadet- és a juniorversenyt is a másodéves kadet, Hajas Nóra nyerte. A kadet fiúk között Nedeljkovic Mateja, a junioroknál Mészáros Tamás végzett az élen.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.