UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2016-05-24 15:33

Vizsga a pódiumon

Elsősorban Boncsér Krisztiántól várható kiemelkedő eredmény a Bernben május 25-én kezdődő ifjúsági tornász Európa-bajnokságon. A 17 éves versenyző nagy célokkal utazik a svájci fővárosba, legalább egy éremmel térne haza.

Pusztai Viola Tudták, hogy a tornászlányok életében mindössze egyszer adódik lehetőség ifjúsági Európa-bajnokságon való részvételre, és a fiúk is legfeljebb kétszer léphetnek a szerekhez a korosztályos kontinensviadalon? A kétévente esedékes kontinensviadal dátuma így természetesen piros betűkkel kerül a versenyzők naptárába. Az idén a fiúk május 25-29-én, a lányok június 1-5-én léphetnek a szerekhez Bernben. A magyar leányválogatott Fehér Nóra, Jakab Noémi, Katona Barbara, Szabó Mónika, Szujó Dorka összeállításban mutathatja meg tudását. Draskóczy Imre női szövetségi kapitány csupán azt várja a csapattól, hogy hozza a korábbi évek eredményeit, azaz a középmezőnyben végezzen.
A fiúk már készen állnak a szerdai versenyre
A fiúk már készen állnak a szerdai versenyre
„Úgy gondolom, ezúttal egyik versenyzőnknek sincs esélye a szerenkénti finálékba kerülni, ellenben Szujó Dorkától döntős szereplést várunk egyéni összetettben” – foglalta össze a kapitány a lányoktól elvárható eredményt. Puskás Jenő, a fiú ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya merészebb célokkal küldheti versenybe a srácokat. Úgy véli, a Balázs Krisztián, Boncsér Krisztián, Csorvási Soma, Kiss Balázs, Mészáros Krisztofer alkotta válogatott képes olyan teljesítményre, hogy csapatban a legjobb tízbe kerüljön. Egyéniben elsősorban a 2015-ös Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon talajon bronzérmet szerző Boncsértól vár kiemelkedő eredményt. A többiektől – különösen az elsőéves ifjúsági Balázstól és Mészárostól, bár utóbbi lólengésben a magas kiinduló pontszámú gyakorlatával akár még a döntőt is elcsípheti – csupán annyit, hogy hozzák a legtöbbet. Boncsér természetesen saját maga is nagy célokat tűzött ki: „Egyéni összetettben, illetve három szeren, talajon, ugrásban és nyújtón is döntőbe akarok kerülni. Arra törekszem, hogy a lehető legpontosabban hajtsam végre a gyakorlataimat, aztán kiderül, hogy az mire elég. Talajon mindenképpen érem a célom, és az, hogy legyőzzem a szer brit ifjúsági olimpiai bajnokát, Giarrni Regini-Morant.” A fiúk már túl vannak a pódiumedzésen, amit a külső körülmények igencsak megnehezítettek. Svájcba ugyanis megérkezett a hideghullám, és mindössze 8 fok volt hétfőn a vasárnapi 25-tel szemben, így a csarnok – amely eredetileg jégcsarnokként funkcionál, ezért alig van fűtés – annyira lehűlt, hogy még estére sem sikerült 18 fok fölé emelni a hőmérsékletet. A hideg miatt az 1. csoport pódiumedzése el is maradt, csak késő este próbálhatta ki a szereket. A magyar válogatott az eredeti program szerint hétfőn 18 órakor kezdte az edzést  a pódiumon, de a hidegben nagyon nehéz dolga volt, külön kellett figyelni, nehogy valaki megsérüljön. A gyakorlatok emiatt nem voltak biztosak, de végül valamennyi szeren sikeresen túljutottak a fiúk. Kovács István, a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya a fiatalokkal kapcsolatban kiemelte, hogy nem lepődtek meg a helyzeten, és megcsinálták a gyakorlataikat úgy, ahogy lehetett. Úgy véli, ha a versenyre normalizálódik a hőmérséklet, akkor minden rendben.