UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2016-05-27 22:59

Kiugró formában

Élete legjobb ugrását produkálta Boncsér Krisztián a berni ifjúsági tornász Európa-bajnokság egyéni összetett döntőjében. Talajon és nyújtón is remekelt, a selejtezőben elért helyezésén hetet javítva tizenegyedikként végzett. Az Európa-bajnok a brit Giarnni Regini-Moran lett.

Pusztai Viola Ha most Boncsér Krisztián elé tolnának egy lapot, amelyen az áll, hogy a Bernben zajló ifjúsági tornász Európa-bajnokság szerenkénti döntőiben ugyanazokat helyezéseket éri el, mint az egyéni összetettben, biztosan aláírná. Talán még úgy sem habozna, hogy feltett szándéka talajon megverni Giarnni Regini-Morant. de a brit eddig mutatott teljesítménye alapján az szinte csoda lenne. Ámbár nem lehetetlen. Az FTC tizenhét éves tornásza a tizennyolcadik helyen jutott az egyéni összetett döntőjébe, s már akkor arról beszélt, neki ez bónusz, a lólengés és a gyűrű gyakorlata miatt kevés esélye van jó eredményt elérni. Reálisan látta a helyzetet, hiszen lovon a 19., korláton a 21., míg gyűrűn a mezőny utolsó, 24. helyére volt elég a gyakorlatára kapott pontszám.
Boncsér Krisztián joggal bizakodhat abban, hogy a szerenkénti döntőkben is jól szerepel
Boncsér Krisztián joggal bizakodhat abban, hogy a szerenkénti döntőkben is jól szerepel
Csakhogy a három erős szerén sziporkázott. Nyújtón ezúttal szó sem volt rontásról, sőt, a 24 fős mezőnyből senki sem tudta megelőzni. Ha a szerenkénti döntőben is 13.733 pontot kapna a gyakorlatára, az akár dobogós helyezést is jelentene. Talajon is javított a selejtezőhöz képest, 14.566 pontja a második helyet jelentette a szer ifjúsági olimpia bajnoka, Regini-Moran mögött. Ugrásban szintén csak a brit előzte meg, de a 15.066 szinte elképesztő  teljesítménynek számít. Az Eb-n ezen a szeren tizenöt feletti pontszámot csak az egyéni összetettben diadalmaskodó brit ért el. Boncsér összesítésben 80.097 pontot kapott, ami a tizenegyedik helyet jelentette, azaz a selejtezőhöz képest hét helyet javított. – Nagyon elégedett vagyok, jól sikerült a nap – értékelt a Kerekes Zsombor tanítványa. –  A három döntős szeremen jó gyakorlatokat mutattam be, életem eddigi legjobb ugrását produkáltam. Fantasztikus volt, hogy amikor beleálltam, az egész csarnok tapsviharban tört ki. Arról nem beszélve, hogy több külföldi edző gratulált, ami nagy elismerés. Az ugrás mellett talajon is a második legmagasabb pontot kaptam, míg nyújtón senki sem tudott megelőzni.  A másik három szeren kell javítanom, de a csuklóm úgy fájt, hogy lovon például nem is melegítettem, csak a gyakorlatra szedtem össze magam. A fináléban már egyáltalán nem izgultam, és a torkom sem fáj annyira. Felszabadultan versenyeztem, megpróbálom átvinni ezt a formát a vasárnapi szerenkénti döntőkre. Térjünk ki a győztesre is. Nem kétség, Giarnni Regini-Moran a jövő nagy egyénisége lehet tornában. Mi több, kijelenthető: lesz. Már a 2014-es nandzsingi ifjúsági olimpián is kitűnt a mezőnyből a gyakorlataival, egyéni összetettben, talajon és ugrásban is nyert. Tizenöt évesen ifjúsági Európa-bajnokság volt talajon, tehát Bernben megvédheti címét, ráadásul a nyújtón kívül mindegyik szeren finalista, korláton és ugrásban ugyancsak komoly esélye van a győzelemre. Csapatban már felállhatott a dobogó legfelső fokára, most pedig az egyéni összetett után is neki szólt a himnusz: 86.198 pontot gyűjtött a versenyen. Az orosz Andrej Makolov 84.965 ponttal végzett a második helyen, míg a harmadik a szintén brit Joe Fraser lett, aki összesítésben. 83.764 pontot kapott. Az ifjúsági fiúk szerenkénti fináléit vasárnap rendezik, Boncsér Krisztiánnak talajon, nyújtón és ugrásban is szurkolhatunk.

IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, BERN Fiúk. Egyéni összetett döntő. Európa-bajnok: Giarnni Regini-Moran (Nagy-Britannia) 86.198 pont, 2. Andrej Makolov (Oroszország) 84.965, 3. Joe Fraser (Nagy-Britannia) 83.764, …11. Boncsér Krisztián 80.097