UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-05-27 09:17

Mindenkit kigolyóztak

A népszerűsége jóval nagyobb az ismertségénél, a magyarok pedig mindig szép sikereket értek el benne. Mi az? A találós kérdés megoldása: a teke. A legújabb diadal a női U23-as válogatotthoz fűződik: a csapat világbajnoki címet szerzett Horvátországban.

Majer Dániel Röviden a tények. A horvátországi Novigradban rendezték meg az U23-as teke-világbajnokságot, amelyen hazánk – természetesen – a nők és a férfiak mezőnyében is képviseltette magát a csapat-, az egyéni, és párosküzdelmekben. A Hári Boglárka, Hegedűs Anita, Nagy Beatrix, Tóbiás Anett, Tóth Dorottya, Tóth Katalin összetételű csapat a várakozásokat felülmúlva világbajnoki címet nyert a tizennégy országot felvonultató eseményen. Párosban két bronz volt a termés a Nagy Beatrix, Tóth Dorottya, valamint a Brancsek János, Molnár Pál kettős jóvoltából. A férfiegyüttes a hatodik helyen végzett.
teke
teke
Előzetesen dobogós helyezésben reménykedett a szövetségi kapitány a női csapatversenyben, Hegedűs Anita második dobóként elért 606 fás eredménye azonban feldobta a többieket, akik ezután a megszokott átlagukat tartva, kiélezett csatában segítették győzelemre a válogatottat. A küzdelem szorosságát jelzi, hogy az elért 3460 fa mindössze kettővel volt több a másodikként végző horvát csapat által ledöntött mennyiségnél. A harmadik helyre a németek „gurultak be”. Figyelembe véve, hogy Magyarországon milyen helyzetben van a női szakág – csupán tíz olyan egyesület működik, amelyben utánpótlás-nevelés zajlik –, még szebben csillog az arany. Párosban a Nagy Beatrix, Tóth Dorottya kettős egészen az elődöntőig menetelt, útközben „kigolyózva” a két magyar duót is búcsúztató Portysová, Topicová cseh tandemet. Ott aztán a későbbi világbajnok németek állták útjukat, így a bronzérem lett az övék. A fiúknál a tizennyolc évesen már vb-t nyerő Brancsek János Molnár Pállal az oldalán próbált szerencsét. Akárcsak Nagyéknak, nekik is az elődöntő jelentette a végállomást, ugyancsak harmadikként zártak. Ürüm az örömben, hogy a férficsapat, várakozás alatt teljesítve, a hatodik helyet szerezte meg. „A minimális célt teljesítettük. Ennek ellenére csalódott vagyok, mert most talán meg lehetett volna szorítani a világbajnok szerbeket, akik a két évvel ezelőtti eredményüknél száznyolcvan fával dobtak kevesebbet. Néhány nappal korábban, felkészülési mérkőzésen háromezer-hétszáz fás csapateredményt értünk el ellenük, ha meg tudtuk volna ismételni, simán világbajnokok vagyunk” – búslakodott Juhász Tibor szövetségi kapitány.