UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2016-06-11 15:44

Három királynő

A Csata DSE, Soproni Darazsak Akadémia, Vasas Akadémia trió mellett mindössze két klub tudott egy-egy alkalommal a dobogóra állni a korosztályos leány kosárlabda-bajnokságokban.

Lakner Gábor Miután véget ért az összes korosztályos kosárlabda-bajnokság, szemügyre vesszük, melyik klubok teljesítettek kiemelkedően, és számítanak meghatározónak az utánpótlás-nevelésben. Elsőként a leánybajnokságokkal foglalkozunk, amelyeket – ahogy évek óta – három klub uralt. Lelik Réka Csata DSEA Csata DSE hosszú ideje megkerülhetetlen tényezője a leánybajnokságoknak. A Tursics Sándor és Tursicsné Iván Kriszta fémjelezte klub mind a négy korosztályos bajnokságban – tini, serdülő, kadet és junior – dobogóra állhatott, és egyedüliként duplázni is tudott. A serdülők és a kadetek között aranyérmet, a juniorok és a tinik mezőnyében bronzot akasztottak a kék-fehérek nyakába. A történet teljességéhez tartozik, hogy gyakorlatilag a kadetcsapatával lett harmadik a juniorok között, ami tovább emeli a bronzérem értékét. A Soproni Darazsak Akadémia is a hírnevéhez méltóan szerepelt. A juniorok között – hazai pályán –meggyőző fölénnyel nyertek bajnoki címet, a tinik második, míg a kadetek harmadik helyezést értek el. A sorból egyedül a serdülőcsapat lóg ki, amely némi meglepetésre mindössze a hetedik helyen zárta a miskolci tornát. A Vasas Akadémia három korosztályban is eljutott a nagydöntőbe, de mindhárom alkalommal vereség, így ezüstérem lett a történet vége. A juniorok között a soproniak, a kadetek és a serdülők versengésében a Csata utcaiak tréfálták meg őket. A finálék jelzik, hogy a Vasas jó úton jár, de idén hiányzott az a kis plusz, amely győztessé tehette volna. Jövőre, a tapasztalatokat felhasználva már nem biztos, hogy csak ezüst kerül a vitrinbe. És hogy hol vannak a többiek? Jelentősen leszakadva. A három nagy mellett a Bajai NKK és a Török Flóris-Törekvés SE tudott dobogóra férni, igaz, a tinibajnokságot a bajaiak meg is nyerték. A legközelebb a pécsiek kerültek a triumvirátushoz, három negyedik helyet tudnak felmutatni. A korosztályos leányválogatottak kerethirdetésekor látszott, hogy a szövetségi edzők egyre több klubból tudnak meríteni. Azonban az, hogy az ország többi műhelye hasonlóan erős csapatokat neveljen, még várat magára.

AZ ORSZÁGOS LEÁNY-TINIBAJOKSÁG VÉGEREDMÉNYE 1. Bajai NKK, 2. Soproni Darazsak Akadémia, 3. Csata DSE, 4. Kosárlabda Akadémia Pécs, 5. Atomerőmű KSC Szekszárd, 6. Ziccer Tigrisek, 7. DVTK-ÉLKSK, 8. Török Flóris-Törekvés SE AZ ORSZÁGOS LEÁNY-SERDÜLŐBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE 1. Csata DSE, 2. Vasas Akadémia, 3. Török Flóris-Törekvés SE, 4. Kecskeméti Kosárlabda Akadémia, 5. Atomerőmű KSC Szekszárd, 6. BEAC-Újbuda KA, 7. Soproni Darazsak Akadémia, 8. DVTK-ÉLKSK AZ ORSZÁGOS LEÁNY-KADETBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE 1. Csata DSE, 2. Vasas Akadémia, 3. Soproni Darazsak Akadémia, 4. Rátgéber Akadémia, 5. Kecskeméti Kosárlabda Akadémia, 6. BEAC-Újbuda, 7. Szolnoki Sportcentrum, 8. DVTK-ÉLKSK AZ ORSZÁGOS LEÁNY-JUNIORBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE 1. Soproni Darazsak Akadémia, 2. Vasas Akadémia, 3. Csata DSE, 4. PEAC-KA Pécs, 5. Széchenyi KA, 6. Kecskeméti KA, 7. Százhalombattai KSE, 8. Szeged KE