UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-06-23 16:56

Spanyolverés fiatalokkal

Véget értek a csoportküzdelmek a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon, a magyar válogatott az F-ből elsőként jutott tovább, Nagy Ádámmal a soraiban. A csapatok ezúttal is számos fiatalt szerepeltettek, a törököknél új sztár született, a horvátok három tehetséget is bedobtak az Európa-bajnok legyőzéséhez, míg néhány ifjú titánnak véget ért a torna.

Majer Dániel Lassan nemcsak itthon, de Franciaországban is minden a magyar válogatottról szól. Már az első két forduló után is az Eb meglepetéscsapataként emlegették Bernd Storck fiait, a portugálok ellen a torna mérkőzését játszó, csoportelsőként továbbjutó együttesnek mostanra pedig egyenesen a csodájára jár a világ. De ne feledkezzünk meg a többi válogatottról, és az azokban játszó fiatalokról sem, akik ezúttal is szolgáltattak témát a kontinenstornát árgus szemekkel követő játékosmegfigyelőknek.
Embolo (pirosban) a franciák ellen. Forrás: dailycannon.com
Embolo (pirosban) a franciák ellen. Forrás: dailycannon.com
Utolsó kör lévén egy időben játszottak az azonos csoportban szereplő válogatottak, egyszerre két találkozóra kellett tehát figyelni. Az A jelű négyesben azonban még nem, az albán–román mérkőzésen a keretben sem találtunk fiatal játékost. A Svájc–Franciaország találkozón viszont igen, mindkét csapatban 1-1 ifjú titán futott ki a gyepre, a svájciaknál először kapott lehetőséget a kezdőcsapatban Breel Embolo, a házigazdáknál ismét kezdett Kingsley Coman. Az angol Independenttől mindketten 6-os értékelést kaptak, egyikük sem tudott érezhető befolyással lenni a játékra. 0-0-s találkozón ez nem is csoda. Embolo az első két fellépésén gólképtelen Seferovic helyére került a csapatba, pozitívumként jelentős futómennyiségét lehet felhozni a neve mellett. Coman is próbálkozott becsületesen, igaz, az sem mentette meg a lecseréléstől a 63. percben. Bő tíz perccel később Embolora is ugyanez a sors várt a túloldalon, a franciáknál Anthony Martial ezúttal nem kapott lehetőséget. A B csoport zárásának első negyvenöt percében nyugodtan elmehetett kávézni az, aki speciálisan a fiatalokra figyelt, egyik kezdőcsapatban sem láthatott ugyanis egyet sem. A második játékrészre aztán megérkeztek az ifjak, elsőként a húsz esztendős Alekszandr Golovin az Oroszország–Wales találkozó 52. percében. Az akkorra már kétgólos hátrányban futballozó szbornaját neki sem sikerült talpra állítania, egy szabálytalanságon kívül sok említésre méltót nem mutatott. Oroszország 3-0-s vereséget követően, csoportutolsóként mehetett haza.
Alli (pirosban) és Skriniar párharca. Fotó: reuters
Alli (pirosban) és Skriniar párharca. Fotó: reuters
A szlovák–angol találkozón Golovinnál majd' tíz perccel később érkező Dele Alli feladata az oroszéhoz képest némileg könnyebbnek ígérkezett, neki „mindössze” csapata győztes találatának kiharcolásában kellett volna segédkezni 0-0-s álláskor. Erre  a Tottenham középpályásának mindjárt, az első pályán töltött percében lehetősége adódott: remek beadást követően közelről lőhetett kapura, de Martin Skrtel a gólvonalról menteni tudott. A szlovák együttesben bemutatkozott az Eb-n a Sampdoria hátvédje, Milan Škriniar. A 78. percben pályára lépő, 21 éves játékos a harmadik válogatott szereplésének örülhetett, a hajrában Wayne Rooney szögletét követő tisztázást írhatjuk a neve mellé.
Kimmich mindenkit meggyőzött az északírek ellen. Forrás: bavarianfootballworks.com
Kimmich mindenkit meggyőzött az északírek ellen. Forrás: bavarianfootballworks.com
A C csoportban végre a világbajnok németek is mélyvízbe dobták egyik fiataljukat a négyből. Joshua Kimmich, a Bayern München tehetsége kezdőként kapott lehetőséget Joachim Löwtől a jobbhátvéd posztján. Nem is vallott szégyent, végigjátszotta az 1-0-s német győzelmet hozó találkozót. Az Independent csak neki adott 8-as osztályzatot a Nationalelfből Mesut Özil mellett, meggyőzőnek nevezve teljesítményét védekezésben és támadásban egyaránt. Néhány lap odáig ment, hogy a németek megtalálták a vb után visszavonult Philipp Lahm utódját a következő tíz évre, a mindössze második (Eb-n első) felnőttválogatott fellépését maga mögött tudó Kimmich személyében. A csoport másik találkozója sok izgalmat nem ígért, a már kiesett ukránok a lényegében továbbjutott lengyelekkel játszottak. A sárga-kékeknél Olekszandr Zincsenko, a lengyeleknél Bartosz Kapustka lehetett a pályán elejétől kezdve. Utóbbinak a támadásban mutatott sebessége elengedhetetlen volt a lengyel győzelemhez, 1-0-s vezetéskor azonban óriási lehetőséget hagyott ki, a szinte biztos gólt jelentő centerezés helyett az oldalhálóba lőtte a labdát. Mindezt tetézte fölösleges sárgával, minek köszönhetően kénytelen kihagyni a Svájc elleni nyolcaddöntőt. A 19 éves Zincsenko először kezdett az Eb-n, a németek és az északírek ellen is csereként kapott lehetőséget. Legemlékezetesebb megmozdulására a 49. percben került sor, amikor jól érkező beadást fejelt ígéretes helyzetben a kapu fölé. A 73. percben a csapat másik fiatalja, Viktor Kovalenko váltotta.
Marko Pjaca duzzadt az önbizalomtól az Európa-bajnok ellen. Forrás: dailymail.co.uk
Marko Pjaca duzzadt az önbizalomtól az Európa-bajnok ellen. Forrás: dailymail.co.uk
A D csoport rangadóján, a horvát–spanyol összecsapáson a szomszédaink három fiatalnak adtak lehetőséget. Közülük eddig egyedül a zágrábi Marko Pjaca (21) játszott ez Eb-n, a Bayer Leverkusenben futballozó Tin Jedvaj (20) – akárcsak Marko Rog (20) – az első tétmeccsén kezdhetett. Hármuk közül a szélen játszó Pjaca nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményt. A korábban mindkét manchesteri csapattal szóba hozott játékos hét sikeres cselt mutatott be a találkozón, kulcsszerepe volt a horvátok győzelmében, játéka láthatóan meglepetésként érte a spanyolokat. Nem lennénk meglepődve, ha látnánk még a kezdőcsapatban az Eb-n. Jedvaj is jól teljesített, noha benne volt a kapott gólban, és néhány önveszélyes labdaeladást is bemutatott, mindenképp helye van a jövő horvát válogatottjának védelmében. Marko Rog a mérkőzés nagy részében David Silvával meccselt, többször árnyékként követve a Manchester City karmesterét. Hatalmas munkabírásával, dinamikus, agresszív játékával tökéletesen pótolta a sérült Luka Modricot.
Mort képtelenek voltak megállítani a csehek. Fotó: getty images
Mort képtelenek voltak megállítani a csehek. Fotó: getty images
Nyugodtan kijelenthető, a D csoport másik mérkőzése a török válogatottban először kezdő 18 éves Emre Morról szólt. A Borussia Dortmund friss szerzeménye óriási szerepet játszott csapata 2-0-s győzelmében, és továbbjutási reményeinek  életben tartásában. Igaz, végül kiestek... Burak Yilmaznak kiosztott gólpasszán túl az egész találkozón konstans veszélyt jelentett a cseh kapura, a nemzetközi szaksajtó egyenesen új csillag születéséről beszélt a teljesítménye láttán. Az F csoportban ismét csak egy legény volt talpon a vidéken. Ezúttal nem Nagy Ádám, akit a portugálok elleni tűzijáték alatt pihentetett Bernd Storck szövetségi kapitány, hanem a luzitánok 18 éves tehetsége, Renato Sanches képviselte a fiatalságot. A Bayern München tinijét a félidőben hozta be Santos mester, jól is játszott, atletikusságot és veszélyt hozva a portugál támadásokba.