UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2016-06-25 21:39

Alex-arany a záráson

Báki Alex aranyérmet nyert 48 kg-ban a kaposvári junior ökölvívó Európa-bajnokságon. Az MTK versenyzője egyetlen magyarként jutott fináléba, amelyben az angol Eithan James-szel bokszolt. A döntőben nagyrészt harciasságának köszönhette győzelmét. Korábban Felföldi László szerzett bronzérmet, így a magyar csapat két dobogós helyezéssel zárta kontinensviadalt.

Majer Dániel Tavalyi harmadik helye után Báki Alex aranyéremmel zárta a junior ökölvívó Európa-bajnokságot, így magyar szempontból sikeresen fejeződött be a kontinensviadal. A siker értékét növeli, hogy a 34-ből mindössze tizenkét ország ökölvívói léphettek döntőben a kötelek közé. Utoljára Hámori Ádám állhatott a dobogó legmagasabb fokára a korosztályban, még 2011-ben.
Báki Alex és Felföldi László Forrás: boxing.hu
Báki Alex és Felföldi László Forrás: boxing.hu
Kaposváron tett látogatásunk alkalmával Báki Alex esélyeiről kérdeztem a juniorválogatott korábban kiesett tagjait. „Alex biztosan megnyeri” – jött az egyhangú válasz. Komolyan is gondolták, nem csak udvariasságból bólogattak meggyőzően a helyszínről búcsújuk után is lelkesen szurkoló ökölvívók. Nos, igazuk lett, Alex ellentmondást nem tűrően állt ki a nála legalább egy fejjel magasabb angol Eithan James ellen, egy pillanatig sem hagyva kérdést afelől, ki lesz a győztes. Az első menetben felmérte ellenfelét, a további kettőben pedig beugrásokkal és hármas kombinációkkal megverte a hosszabb karjaival távolról próbálkozó angolt. „Olyan tettet hajtott végre, olyan lendületbe jött, egyszerűen nem volt mese, le akarta győzni az angolt, meg is tette – értékelte Báki teljesítményét Farkas József szövetségi kapitány. – Nem tudott mit kezdeni vele az ellenfele, próbált bokszolni, de végig Alex támadott, elnyomta az ellenfelet az akaratával. Pontatlanul bokszolt ugyan, de így is ő nyújtotta a jobb teljesítményt, többet ütött – sokat ugyan fedezékre –, többet talált, rendkívül magabiztos volt. A rivális megtorpant és későn kapcsolt, hogy elment a mérkőzés. Véleményem szerint mindhárom menet a miénk volt, lehet, hogy kívülről másképp látszott, de én a szorító mellől így éreztem.” A kapitány beszélt az elődöntőt kihagyni kényszerülő Felföldi László sérüléséről és elszántságáról is. „Vállsérüléssel bajlódik a Laci, amely nem most alakult ki, régóta fáj neki. Ritka erős orosz ellenfelet kapott ahhoz, hogy ezzel a sérüléssel álljon ki ellene. Nem tudott volna tisztán, keményen bokszolni, márpedig nagyon határozottan kellett volna ütnie ahhoz, hogy megverje. Egészségesen viszont győzhetett volna. Fontos megjegyezni, hogy Laci nagyon akart bokszolni, szakmai alakult ki a helyzetről a stábban, végül az én döntésem volt, hogy nem áll ki. Akárhogy szeretne győzni, fontosabb, hogy ne okozzunk neki nagyobb sérülést. Hatalmas csata lett volna. Végül kikapott az orosz horvát ökölvívótól kapott ki kemény, férfias csatában és a mérkőzést látva még inkább úgy érzem, jól döntöttünk. Szépen csillog az a bronz.” Az elkövetkező időszakban a pihenésé a főszerep, ám nem engedhetnek le teljesen a junior fiúk, mert könnyen lépéshátrányban találhatják magukat. „Rendes terhelést kaptak az utóbbi időszakban, sorban jöttek a versenyek. Most pihenjenek, de túlságosan nem ülhetnek le, mert ez az a korcsoport, ahol havonta változnak az erőviszonyok. Kicsit hosszabb szünet most belefér, de utána folytatniuk kell az edzéseket, hogy a junior magyar bajnokságon bizonyítsák, ők a legjobbak” – mondta Farkas.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAPOSVÁR A magyar mérkőzés (elöl a győztes) Döntő 48 kg: Báki Alex–Eithan James (angol) 2-1