UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2016-06-25 18:45

Újoncok az NHL-ben

Auston Matthews az első, Patrik Laine a második helyen kelt el az észak-amerikai jégkorong-bajnokság, az NHL-draftján, amelynek első napját nem kerülték el a meglepetések sem. Magyar játékost nem vásároltak a csapatok a börzén.

UP-info Auston Matthews baseballsztárrá is válhatott volna, de 13 évesen úgy döntött, inkább a jégkorongra fókuszál. Megérte. Már az előző szezon előtt draftolták volna az NHL-be, csak a fránya életkorhatár miatt erre nem volt lehetősége a csapatoknak. Az viszont egy percig sem volt kérdés, hogy az észak-amerikai profi jégkorongliga 2016/17-es idényének játékos börzéjén az elsők között kel el. Az 1/1-es helyért a 18 éves amerikai hokissal végig fej-fej mellett haladt a vele egykorú finn Patrik Laine, aki az után, hogy hazája elitligájában bajnoki címre vezette a Tapparát, az A csoportos világbajnokságon ezüstérmes Finnország válogatottjában is remekelt. Végül aztán a várakozásoknak megfelelően Matthews lett az első befutó, a játékjogát a Toronto Maple Leafs kaparintotta meg. Egyébként az amerikaiak 2007 óta vártak arra, hogy újra 1/1-esük legyen, akkor a Chicago Blackhawks Patrick Kane-re csapott le, aki azóta háromszoros Stanley-kupa győztesnek vallhatja magát a csapat színeiben.
Az első három helyen draftolt játékos: középen Auston Matthews, baloldalt Patrik Laine, jobboldalt Pierre-Luc Dubois Forrás: IIHF
Az első három helyen draftolt játékos: középen Auston Matthews, baloldalt Patrik Laine, jobboldalt Pierre-Luc Dubois Forrás: IIHF
A Toronto az elmúlt tizenegy szezon során csupán egyszer jutott be a rájátszásba, az elmúlt idényt a svájci Zürich Lionsban töltő csatár hisz abban, hogy vele sikeres lesz a csapat. – Meghatározó játékos akarok lenni. Az a célom, hogy az NHL első számú centereként tartsanak számon, a következő szezonban annyit szeretnék tanulni, amennyit csak lehet, hogy napról napra jobb és jobb legyek – idézte őt a nemzetközi szövetség honlapja. Az oroszországi vb legjobb csatárának és legértékesebb játékosának választott Patrik Laine-val a Winnipeg Jets gazdagodott. A finn elmondta, csupán az a célja a szezonra, hogy megtalálja a helyét a kanadai csapatban, és az NHL-ben játsszon. Észak-Amerikában folytatja pályafutását honfitársa, a finn U20-as válogatott vezéregyénisége, Jesse Puljujärvi is, csakhogy az NHL-draft legnagyobb meglepetésére nem a Columbus Blue Jackets csapatában. Az ohiói klub ugyanis a harmadik helyen nem őt, hanem a kanadai Pierre-Luc Dubois-t vette meg. – Kicsit meglepett – vallja be az elmúlt szezont a kanadai juniorligában szereplő Cape Bretonban töltő 18 éves játékos, akit már most az új Jamie Bennként (a Dallas világbajnok kanadai játékosa) emlegetnek, és a draft legkomplettebb játékosának tartanak.  – Igaz, sosem volt még ennél szebb születésnapom, nagyon boldog vagyok. Az ugyancsak 18 esztendős Puljujärvit az Edmonton vitte, amelyben az elmúlt időkben azért több ígéretes hokisnak sem sikerül kiteljesednie. Az ötödik helyen szintén finn játékos kelt el, az első védőként Olli Juolevit a Vancouver Canucks stoppolta le. A London junior bajnokcsapatának tagjától egyébként a szurkolók nem voltak túlságosan elragadtatva. A hatodik helyen az amerikai Matthew Tkachuk, az NHL-ben több mint ötszáz gólt szerző Keith Tkachuk fiát draftolta a Calgary. A hetedik helyre futott be a szintén amerikai Clayton Keller, akit az Arizona szerzett meg, a draftnak otthon adó Buffalo csapata pedig a szurkolók nagy örömére a svéd Alexander Nylandert választotta a nyolcadik helyen. Az első orosz neve a kilencedik helyen bukkant fel, a hátvéd Mihail Szergacsov a Montrealhoz került. Tizedikként a kanadai Tyson Jost játékosjogát a Colorado foglalta le. Az NHL-draft második napján is volt miért izgulni, hiszen a korábbi hírek szerint a Matthewst elhappoló Toronto Maple Leafs érdeklődött a svéd élvonalban szereplő Linköpingben játszó Galló Vilmos iránt. A felnőttválogatott csatár a Nemzeti Sportnak elmondta, már megtörtént a klubbal a személyes kapcsolatfelvétel. – Noha ez önmagában még nem jelent semmit, két hete találkoztam a Toronto scoutjával, a hokitól kezdve a családi háttérig mindent átbeszéltünk. A csevej önmagában semmire sem volt garancia, de megcsillantotta az esélyt arra, hogy akár magyar játékos NHL-draftolásáról szóljanak a hírek. Nos, végül az üzlet nem valósult meg. Az NHL-draft első körének teljes listája ITT elérhető.